Rekordsvårt att få studentrum

Förra hösten var det svårare än någonsin att få studentrum till terminsstarten i Linköping. I år är det ännu värre.

Linköping2012-08-01 10:40

Minst tvåhundra privata rum till skulle behövas för att situationen skulle lugna ner sig något, enligt Annika Samuelsson som är boendeombud på universitetets Kårservice.

Fler studenter än vanligt

Bostadskaos bryter ut varje år inför höstterminen. Men i år - när antalet lediga "vanliga" lägenheter tycks färre än normalt - har universitetet ökat intagningen av antal elever och då blir det riktigt svårt.

Kårservice informerar blivande studenter om vilka vägar det finns att gå och pekar på alternativ. Man kan exempelvis söka bostad i grannkommunerna. Annika Samuelsson tror att Åtvidabergskommun funderar på något erbjudande till studenter.

Visserligen vill de flesta studenter bo i Linköping, konstaterar hon. Särskilt med tanke på möjligheterna att delta i studentlivet, men det är absolut ett alternativ att titta utanför stan när man inte har någonstans att ta vägen.

Oroliga föräldrar

Det kärva läget oroar också studenternas föräldrar och Annika Samuelsson berättar att hon får lugna många som ringer.

- Jag brukar trösta med att säga att det inte är som i Stockholm, Lund och Uppsala. Vi har egentligen ingen studentbostadsbrist utan det handlar om snedfördelning mellan antalet antagna studenter höst och vår.

Tillfälliga lösningar

Som av ett trollslag brukar bostadsproppen ha löst upp sig till vårterminen.

Kan man bara härda ut med en tillfällig lösning och inte deppar ihop alldeles för att man inte hittade drömboendet direkt, så är situationen en annan inför vårterminen, försäkrar Annika Samuelsson.

- I Linköping har vi ganska lagom med studentbostäder. Vi vet att det är ungefär 25 till 30 procent av studenterna som vill bo i en studentbostad och då kan vi inte trycka på för att man ska bygga fler. Då kommer rum att stå tomma och det kostar, säger Annika Samuelsson.

Det verkliga problemet, tycker hon, är att antalet "vanliga" lägenheter i Linköping är så litet.

Nödbostad - sista utvägen

För den som absolut inte har lyckats fixa tak över huvudet finns det nödbostäder. Det är kårservice som hyr lägenheter som man grundmöblerar där man erbjuder en sängplats - en styck luftmadrass - ihop med andra bostadslösa studenter. Det är ingen långsiktig lösning, men bättre än att campa eller sova på en parkbänk, som Annika Samuelsson uttrycker det.

En grupp som har det svårast är de internationella studenter som inte - som de svenska studenterna kan - ha anmält sig i studentbostadskö från 17 års ålder. Dem försöker kårservice i god tid informera om läget.

Hotellen i Linköping brukar ju inte vara fullbelagda, har ni något samarbete med dem?

- Nej, faktiskt inte, men det är nog värt att kolla upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om