Anna Jonson är gruppchef för bemanningsgruppen på kommunens utbildningsförvaltning. Enligt henne var behovet, vid en specifik dag i närtid, 400 korttidsvikarier. Ungefär 200 av dessa saknades.
– Det ser ungefär ut så även nu och det beror på en extrem smittspridning. Karantänsreglerna gör att många måste vara hemma och det gäller inte bara ordinarie personal utan även vikarier, förklarar Jonson.
Kraven för att kunna jobba som vikarie i Linköping är att man är över 18 år och har en gymnasieexamen eller en pågående utbildning som barnskötare. Det krävs även någon form av erfarenhet av arbete med barn.
Hur snabbt skulle ni behöva få in nya vikarier?
– Vi behöver dem redan imorgon. Vi har störst behov av personer som kan undervisa ensamma i klassrummen.
I syfte att öka tillgången på vikarier sjösätter kommunen nu en digital kampanj som bland annat vänder sig till lärarstudenter och barnskötare.
Erik Östman (M), barn- och ungdomsnämndens ordförande i Linköping, kommenterar det akuta vikariebehovet så här:
– Bristen innebär svårigheter att hålla planerad undervisning och i värsta fall ställs lektioner in. Det påverkar extremt mycket nu när ordinarie verksamhet är pressad och behoven finns på så många ställen samtidigt.
Christel Horsak är avdelningschef för grundskolan.
– Vikariebristen är ju en anledning, förutom att stoppa smittspridning, till att vi har skolor som har distansundervisning eller tvingats stänga, konstaterar hon.