Under juni månad i år omkom 21 personer i drunkningsolyckor. Det är den högsta siffran på 15 år. Sammanlagt har 50 personer mist livet hittills i år och siffran kan komma att stiga. Svenska Livräddningssällskapet, SLS, uppmanar allmänheten att vara försiktig vid bad och att följa de badvettsregler som de har tagit fram.
– Det är jättesvårt med attityder, för det är attityd det handlar om när folk inte lyssnar till de råd som ges, säger Anders Wernesten vid SLS.
Främst är det män som drunknar. Många gånger är alkohol inblandat, men även de som inte har druckit innan de ger sig ut i vattnet tycks kunna råka illa ut. Nio av tio som drunknar är män och Anders Wernesten menar att det inte finns någon fysisk logik i att statistiken ser ut som den gör.
– Män lever kvar i tron att de är 40-åriga stålmän, men vi borde acceptera att vi inte är det.
Många olyckor sker även till sjöss. SLS:s statistik visar att bland kvinnor använder 55 procent flytväst, medan detsamma endast gäller för 45 procent av männen. Det är två procentenheter mindre än alla hundar som bär flytväst.
– Jag förstår inte hur man tänker för om man hade tänkt till hade man agerat annorlunda, säger Anders Wernsten.
Då en person drunknar ser det sällan ut som på film. Personen varken skriker eller plaskar i vattnet. Istället är det ofta en så kallad tyst drunkning. Då en person är på väg att drunkna fokuserar den oftast bara på att försöka ta sig upp, något som kan få förödande konsekvenser.
– Tysta drunkningar är oftast snabba och odramatiska, därför är det viktigt att ha koll och inte förlita sig helt på flytverktyg, säger Marie Ramberg vid SLS i Östergötland.
Kunskapen om tyst drunkning tycks dock ha ökat.
– Något positivt är att många tillbud har slutat lyckligt, vilket kan betyda att folk är mer kunniga, säger Anders Wernsten.
Marie Ramberg har ingen direkt statistik på hur många drunkningsolyckor som skett i Östergötland.
– Här är vi relativt förskonade, men det kan ha hänt sådant som jag inte har någon kännedom om.