Rekordmånga barn vräktes i Linköping under 2023

Att ha barn och bli vräkt från sin bostad är belagt med mycket skam. Förra året var det rekordmånga barnfamiljers verklighet i Linköping.

"Det är ju inte anständigt över huvud taget och vi vet mycket väl om vilka konsekvenser det får för barn som lever i hemlöshet", säger Sanna Detlefsen på Stadsmissionen.

"Det är ju inte anständigt över huvud taget och vi vet mycket väl om vilka konsekvenser det får för barn som lever i hemlöshet", säger Sanna Detlefsen på Stadsmissionen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-02-15 17:00
undefined
"Det är ju inte anständigt över huvud taget och vi vet mycket väl om vilka konsekvenser det får för barn som lever i hemlöshet", säger Sanna Detlefsen på Stadsmissionen.

Antalet vräkningar där barn är inblandade har ökat kraftigt runt om i landet det senaste året. Nu är talet det högsta sen finanskrisen 2008, enligt statistik från Kronofogden, och Linköping är inget undantag. 

Under 2023 genomfördes elva vräkningar av barnfamiljer, men kommunens vräkningsförebyggande team uppger att siffran är högre än så. Det beror på att de flesta tömmer sin lägenhet och lämnar tillbaka nycklarna innan vräkningen verkställs. Enligt deras beräkningar handlar det om 34 familjer.

– Det är ju väldigt anmärkningsvärt att vi i en stad som Linköping har små förskolebarn som sover runt på soffor med sin ensamstående mamma för att man inte har någonstans att bo. Det är scenarion som dyker upp hos oss, säger Sanna Detlefsen, direktor på Stadsmissionen i Östergötland, som har märkt av det tuffa ekonomiska läget för barnfamiljer.

Inför jul var det fler än någonsin som ringde in för att få hjälp med julklappar och julmat och de fick neka ett tiotal om dagen.

Den ökande fattigdomsproblematiken är inte specifik för barnfamiljer, men Sanna Detlefsen tycker att det borde vara möjligt för samhället att kraftsamla så att inte ett enda barn behöver förlora sitt hem.

– Det är ju inte anständigt överhuvudtaget och vi vet mycket väl om vilka konsekvenser det får för barn som lever i hemlöshet. 

undefined
Under 2023 fick 34 barnfamiljer i Linköping lämna sina hem på grund av att de blev vräkta.

De familjer som söker sig till Stadsmissionen kan få hjälp i kontakten med rätt myndighet och med fastighetsägare. I vissa fall ställer sig organisationen på förstahandskontraktet så att familjen kan flytta in som andrahandshyresgäster.

– De som hamnar i det akuta läget har ofta levt under en enorm psykisk press ganska lång tid. Man har ofta kämpat hårt för sin tillvaro. Då gäller det för oss på Stadsmissionen att möta familjen med stor dos nyfikenhet. Ställa många frågor om hur läget är och hur situationen ser ut, för att kunna hitta nyckeln till att ge rätt hjälp. Oftast är det mammor som kommer till oss, säger Sanna Detlefsen.

Stadsmissionen har frågat flera av barnfamiljerna om de vill berätta om sin situation anonymt, men alla har avböjt. Orsaken är att hemlöshet är särskilt svårt att prata om som förälder. Det är förknippat med mycket skam, menar Sanna Detlefsen.

undefined
Enligt Linköpings vräkningsförebyggande team vräktes 34 barnfamiljer under 2023.

När en barnfamilj missar att betala hyran måste hyresvärden kontakta socialtjänsten. I Linköping tar då det vräkningsförebyggande teamet kontakt med familjen och erbjuder hjälp. Teamet består av tre personer och de har valt att svara via mejl.

Vart tar de vägen som hunnit lämna lägenheten innan de blir vräkta?

"Som du säger verkställs inte alla vräkningar, ibland för att människor får bo kvar i sin bostad och ibland för att de flyttar ut innan utsatt datum och återlämnar lägenheten till hyresvärden. Vi har inte kännedom om vart dessa människor väljer att flytta. Vi vet att vissa tecknar nya hyresavtal och andra får stöd av vänner och familj", skriver vräkningsförebyggande teamet. 

Hur kan ni hjälpa familjer med barn som inte får bo kvar?

"Många föräldrar som blir vräkta lyckas många gånger hitta lösningar för sig och sina barn på egen hand. Vilken hjälp man kan få beror helt på vilka behov som finns. De familjer som inte har en egen lösning på sin boendesituation kan erbjudas stöd från olika enheter inom socialtjänsten, till exempel Individ- och familjeomsorg och/eller ekonomiskt bistånd."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!