– Vi är själva ganska överraskade, intresset blev jättestort. Främst bland barnen i gruppen 7–13 år, säger Fredrik Larsson, kommunikatör, på Science Mjärdevi park.
Lägret under vecka 25 och 26 pågår dagtid och handlar om att på ett lekfullt sätt bygga upp barns teknikintresse.
– Det blir både sociala aktiviteter och programmering. De kommer till exempel att få göra egna dataspel, programmera robotar eller bygga hemsidor. Man anpassar aktiviteterna så att de passar den nivå som barnen är på. Det blir inte att bara sitta framför en skärm hela dagarna. Bland annat får man göra besök på olika företag som visar upp spännande teknik, säger Fredrik Larsson.
Det är fjärde året rad som lägret arrangeras, men det är första gången i Mjärdevis nya regi. I stället för konceptet Coder dojo tar man hjälp av ett lokalt startup-bolag som arbetar med den här typen av verksamhet samt utbildning av lärare. Coacherna på lägret är studenter, som också avlönas av Linköpings universitet. Mjärdevis ambition är att skala upp verksamheten ordentligt de närmaste åren, och utöka till uppåt 400 deltagare. Det kommunägda bolaget tänker satsa på att skapa ett nationellt intag till lägret.
– Vi vet att Linköping och Mjärdevi har förutsättningarna för det här. Det är ett sätt att skapa intresse för Linköping. Vi vill bygga ett community kring programmering för de här barnen och deras föräldrar och i slutändan kanske barnen väljer att studera på utbildningar inom data och teknik, säger Fredrik Larsson.
IT-branschen bedömer att det kommer att behövas ett stort antal programmerare i framtiden. Mjärdevi märker också att företagen i parken är intresserade av Code summer camp. Nira Dynamics har valt att gå in med stipendium på lägeravgiften (1 000 kronor) till tio deltagare. Och kommunala bostadsbolaget Stångåstaden gör likadant.
– Stångåstadens syfte är att hjälpa barn som bor i deras lägenheter och som kanske inte hittar till de här aktiviteterna.
Samtidigt finns flera andra, liknande initiativ i Sverige. Hello World i Stockholm har visat intresse för att etablera sig i Linköping. Och Folkuniversitetet tillsammans med föreningen Datatjej arrangerar ett liknande läger i slutet av sommarlovet, där man lånar Mjärdevis lokaler. Dessutom fortsätter verksamheten med Coder dojo-konceptet i Linköping i höst.