Sedan 2019 har Mathjälpen delat ut gratis matkassar till hushåll som inte har råd att köpa mat. Inför våren har dock antalet sökande skjutit i höjden, vilket har lett till att de tvingas välja vem som ska få hjälp, och vem som inte ska få. Trots att de valde att utöka antalet familjer som fick hjälp (från 50 till 58) är det fortfarande många som behövde nekas. Detta då de fick in hela 87 ansökningar.
– Tidigare år har i princip alla fått som har ansökt. Men från och med i höstas har det ökat rejält. Det är ju bra att folk hittar hit, men det är såklart tråkigt att inte kunna ge till alla. Man skulle ju önska att vi kunde hjälpa fler, säger Carolina Johansson, en av de ideella volontärerna.
Hon och de andra i styrgruppen förklarar att de har valt att prioritera barnfamiljer samt människor som inte har fått hjälp av dem tidigare.
Hur känns det att tvingas välja mellan vilka som ska få hjälp?
– Ja det är svårt förstås. För det är ju inte så att det är någon av de som har sökt som har det jättebra och egentligen inte behöver vår hjälp, säger Hanna Askenteg.
Ökningen beror mycket på att en stor del av de sökande är ukrainska flyktingar. Trion uppger att ungefär hälften av de som har ansökt är ukrainare som kom till Linköping utifrån massflyktsdirektivet. Majoriteten är äldre kvinnliga pensionärer, där många är i landet med sina barnbarn.
– Det är ju sådana som svenska staten har åtagit sig att de ska kunna ta hand om. Då det är pensionärer kan de ju inte heller tänka att de ska kunna få ett jobb. Så får de bidrag som det är omöjligt att leva på och så måste de komma hit för att få mat, säger Linda Eveborn och slår uppgivet ut med händerna.
Initiativet startade 2019 och är ett samarbete mellan fyra lokala kyrkor: Citykyrkan, Equmeniakyrkan, Ryttargårdskyrkan och Frälsningsarmén, samt hjälporganisationen Hjärta till hjärta. Totalt delas 58 matkassar ut, uppdelat på 29 stycken varannan vecka. Vid ett överslag är det cirka 170 personer som får del av maten.
Kassen fylls framför allt med svinnmat från butiker och restauranger, men även andra basvaror och hygienartiklar som skänkts av privatpersoner.
– Det är inte färdigpackade i kassan utan vi brukar ha ett bord där vi plockat fram det som de får välja bland, säger Linda.
Vad krävs för att ni ska kunna klara av det ökade trycket, och kunna ge matkassar till fler?
– Vi skulle behöva fler butiker och företag att samarbeta med. Så att vi vet att vi har mer mat varje vecka. Men då skulle vi också behöva vara fler volontärer, säger Hanna Askenteg.
Kvinnorna förklarar att de helt enkelt inte kan göra så mycket mer än vad de gör.
– Det är mycket administration kring allt. Så där är vi begränsade kring vad vi kan göra eftersom vi gör det här helt ideellt på vår fritid, förklarar Linda Everborn.
Men att de gör ett behövligt arbete råder det inga tvivel om.
– En vecka hade vi missat att meddela att de skulle komma det datumet, så ingen var här när vi öppnade. Då satte jag mig akut och skickade ut till alla att om ni har möjlighet att komma, så kom. Folk kastade ju sig på bussar för att komma ner, säger Carolina Johansson.
– Det var kanske tre som inte kom. Vilket säger mycket om behovet, fyller Hanna i.