Gabriel, 20 år, hade just kommit in på läkarprogrammet i Damaskus när hans familj tvingades fly.
De kom till Sverige och Södertälje och när familjen anmälde sig hos Migrationsverket stod det klart att det skulle ta ett år att få uppehållstillstånd.
– Vi fick veta att vi varken fick gå i skolan eller börja jobba, säger Gabriel Shamoun, bara vänta....
Han måste validera sina betyg, gå en massa kurser och göra nya prov och att det skulle ta ett par-tre år att bli färdig för att söka in på läkarprogrammet.
– Min pappa är ögonläkare och det vill jag också bli, säger han. Mamma är tandläkare och flera släktingar är läkare, så mitt yrkesval var ganska självklart.
– Men nu kändes det väldigt tufft. Att bara vänta!
Gabriel beslöt att själv lära sig språket genom att läsa så mycket som möjligt. Inga enkla svenska för invandrare-böcker, utan riktig litteratur, sådant som han alltid älskat att läsa. Men vad? Han sökte på nätet och den första person han stötte på som lärt sig svenska just så, genom att läsa, hade börjat med Strindberg.
– Det var en grek som hette Theodor Kallifatides... Jag gick till biblioteket och bad om hjälp att hitta August Strindberg. Bibliotekarien rekommenderade Röda rummet.
Första meningen tog ungefär en dag att läsa och översätta och förstå, men det gick bättre och bättre. På en och en halv månad hade han läst boken.
– Jag gick på en fotbollsmatch och försökte prata med spelarna – men de förstod inte vad jag sa. Det var ju gammalsvenska jag läst....
Efter Röda rummet var andra svenska böcker ganska enkla. Gabriel valde Sherlock Holmes, Titanic och annat som han redan kände till och läste från morgon till kväll. När uppehållstillståndet kom i september 2015 kunde han svenska riktigt bra.
– Sedan tog det en månad att få personnumret och då hade ansökningstiden gått ut till alla kurser, säger Gabriel. Jag kunde bara fortsätta läsa.
Äntligen var det dags för Komvux. Studie- och yrkesvägledaren rekommenderade Gabriel att göra ett nivåtest i svenska.
– Jag klarade nivå tre, säger Gabriel glatt, utan att jag haft en enda svensklektion. Och dessutom hade översättandet gjort att jag hade blivit mycket bättre i engelska. Jag klarade nivå sex.
Bara fysik- och kemikurserna återstod för att bli behörig till läkarstudier, och Gabriel hade redan läst tillräckligt i sitt hemland för att klara dem med högsta betyg. Dessutom läste han Medicin 1 och 2 för att höja sitt betyg. Ändå räckte betygen inte för att komma in i Stockholm.
– Fast läkarprogrammet i Linköping lär vara bäst i landet de senaste två åren. Så jag är nöjd.
En blivande sjuksköterska i Linköping såg ett tv-inslag om Gabriel och insåg att hon hade en kompis som kunde hyra ut ett rum i Stolplyckan.
– Jag hade sådan tur! säger Gabriel, jag behöver inte ens en cykel för att ta mig till lektionerna! Däremot hittar jag inte alls i Linköping än, särskilt centrum är väldigt förvirrande.
Längtar du efter din familj?
– Nej. Det var dags att flytta hemifrån.
Vad har varit svårast med svenskan?
– Hörförståelsen. Jag läser och skriver mycket bättre än jag pratar. I Uppsala hade jag inga svenska vänner, bara syriska, och svenskar pratar jättesnabbt och ofta bara halva ord – jag blir alldeles trött i huvudet!
Han skrattar.
– Men det går ganska bra. Svenska är inte svårt, det är lättare än arabiska eller engelska.
Bästa tipset till andra som snabbt vill lära sig svenska?
– Läs romaner! Morgon, middag, kväll! Att läsa är fortfarande min favoritsysselsättning på fritiden, för övrigt.