Reko-ringen fungerar på följande sätt: På Facebook beställer kunder ett bestämt antal varor från producenter och betalar direkt. När det är dags för utlämning samlas de säljande producenterna på parkeringsplatser efter ett bestämt schema där kunderna kommer och hämtar sina beställda varor.
Vi hängde på under en av utlämningskvällarna. Vid klockan 17.00 fällde producenterna upp sina bakluckor och vecklade ut sina små stånd på Ikea-parkeringen i Tornby. Jordgubbar, bröd, kyckling, ost och grönsaker var några av varorna som snart skulle hämtas upp från de drygt 70 producenter som är anslutna till ringen.
– Jag tackar nej till nya producenter nästan varje dag. Vi vill inte ha för många producenter och inte för många som säljer samma sak, säger Brenda Hilding, som varit med och anordnat Reko-ringar i Linköping, Motala och Mjölby sedan 2017.
För tre år sedan var det annorlunda.
– Om vi var tio producenter så var vi många. I Linköping är det stor efterfrågan så det är många som vill vara med och sälja här, säger Brenda Hilding som den här kvällen fick agera parkeringsvakt och guide åt producenterna.
– Vi har ordnat så att det ska finnas avstånd mellan producenterna och se till så att det är avstånd mellan kunderna i köerna.
Under varje utlämningskväll stannar producenterna på tre olika platser. Varje stopp varar i ungefär 30 minuter. Ibland blir det trångt på parkeringsplatserna som också används av personer som inte är där för Reko-ringen.
– Till exempel parkeringen vid Blomstertorget, det är en stor parkering som förr räckte jättebra för oss, men nu blir det kaos när vi har blivit större. Nu under sommaren har de många egna kunder också som vi måste samsas med. Vi försöker hitta nya parkeringsplatser och hör av oss till platser för att höra om vi kan vara där.
Innan en producent blir antagen som medlem i Reko-ringen måste de uppfylla vissa krav. De får bara sälja livsmedel eller sidoprodukter till livsmedel som de själva producerar. Huvudråvaran måste komma från Sverige och innan de får vara med i ringen måste de godkännas av arrangörerna.
– Vi tittar på hur de behandlar djur och om de tänker på miljön. Och om de säljer till exempel kyckling så måste de ha en kylbil, säger Brenda Hilding.
En av de mer populära försäljarna den här kvällen är Norrköpingsföretaget Najas mejeri som säljer ost. De har varit med i ringen i två år.
– Det har bara gått uppåt för oss. Det är kul att man får träffa kunderna direkt och att man får en kontakt. Man skapar ett band och man känner igen sina kunder, säger Madeleine Guzman.
En av hennes kunder den här kvällen var Anne Ljungqvist som köpt ost till grillen.
– Att det är lokalt och närproducerat är extra bra nu i coronatider, säger hon.
Efter Ikea-parkeringen åkte producenterna vidare till en parkering vid Skylten, mitt emot Resecentrum. Där stod Malin Granlund Feldt från Tåkerns trädgård och prickade av sina kunder i en anteckningsbok.
– Jag började med lite plantor i våras och nu när grönsakerna börjar bli färdigskördade så är jag med mer. Fördelen med Reko-ringen är att man tar med sig precis så mycket som kunden har beställt och att man har får betalt i förväg. När man kommer fram så är det bara att dela ut till rätt person. På en marknad kan man ha skördat massor och hoppas att det ska komma folk och i värsta fall får man åka hem med grejerna.