Intill stenkamrarna, som kan ha fungerat som iskällare på 1700-talet, har nu ett trägolv skrapats bort som murkna flisor. Länsmuseets arkeolog Emma Karlsson bedömer att det legat i ett hus från 1600-talet. Träflisorna är dock i ett alldeles för dåligt skick för att kunna analyseras och bidra till en säkrare datering.
– Utifrån gamla kartor kan vi se att huset måste vara byggt före 1757 för då drogs en tomtgräns rakt genom huset. Det troliga är att det huset är från 1600-talet, säger Emma Karlsson.
Osäker ålder på ärgat myntKanske kan ett mynt som hittades under träplankorna tillsammans med keramikskärvor och små djurben från matavfall ge en tidsdatering.
– Myntet är så ärgat att det inte går att avgöra hur gammalt det är förrän det har konserverats, säger Emma Karlsson.
Djurben bland rötterBland den avverkade 70-åriga kastanjens trärötter finns ytterligare fynd av keramik och djurben. Här ska även resterna efter en eldstad undersökas. Bara botten finns kvar så om det är osäkert om det rört sig om en kakelugn eller spis.
HusgrunderUnder måndagen började avfasningen av en kvadratisk del vid torget alldeles intill Repslagargatan. Den delen ska ställas iordning för att fungera som "julgransfot", men innan dess granskar arkeologer gropens olika skikt. Hittills har några husgrunder påträffats, men det är än så länge oklart om dessa tillhör samma hus eller är rester efter flera.