Regnbågsvecka med viktig debatt

Debatter, stand up och författarafton hör till det som står på programmet under Regnbågsveckan som inleds idag. Emil Åkerö är programansvarig.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2014-09-01 08:00

På frågan vad han själv ser fram emot mest under veckan svarar Emil Åkerö:

– De politiska debatterna, bland annat om hur transpersoner bemöts i vården och om det behövs ett HBTQ-äldreboende i Linköping. Det ska bli intressant att se vad politikerna säger.

– Och så ska det bli kul med paraden på lördag förstås, vi hoppas på tusen personer. Paraden är både en folkfest och ett sätt att manifestera allas rätt att definiera sig själva – och få sin identitet respekterad.

Några tips till dem som inte är så intresserade av debatterna?

– Stand up-kvällen kommer att bli kul för alla. Författarafton med Viveka Adelswärd och föreläsning om lumpen är andra bra tips. Jag tycker att vi har fått till ett väldigt brett program i år, det finns något för alla.

Varför är det viktigt med en regnbågsvecka?

– Det finns statistik som visar att var fjärde lesbisk kvinna övervägt att ta sitt liv. HBTQ-personer är överrepresenterade när det gäller saker som självmord, sexuella övergrepp och hatbrott.

– Statistiken visar visserligen att hatbrotten mot HBTQ-personer minskar. Men det är inte riktigt det det handlar om. Det finns en strukturell diskriminering i samhället där man förväntas vara heterosexuell tills motsatsen bevisats. Det finns många frågor som måste lyftas i debatten. Transpersoners utsatthet är en sådan.

Regnbågsveckans program finns på www.rfsl.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!