Regnbågsflaggor förstördes på skola

På lördag är det dags för Linköpings prideparad och den startar vid scenen i Trädgårdsföreningen. "Rättigheter ska aldrig tas för givna. Kämpar man inte för dem kan de dras tillbaka – både nya och gamla".

Tina Asp, Josefin Fundin och Isa Lindström på Trädgårdsföreningens scen därifrån startar årets Prideparade på lördag.

Tina Asp, Josefin Fundin och Isa Lindström på Trädgårdsföreningens scen därifrån startar årets Prideparade på lördag.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2022-09-02 05:00

Det säger Tina Asp, från RFSL och Lesbisk makt, som är en av paradens arrangörer.

Behövs det en prideparad 2022?

– Man kan tycka att vi har kommit mycket längre än vi egentligen har gjort. Med tanke på vad som hände i Oslo nyligen, där en pridefest utsattes för dådet och alla incidenter i USA när det gäller transfrågan, kan man lugnt säga JA, pride behövs. Man ska aldrig sluta kämpa för sina rättigheter, säger Isa Lindström från Transammans.

Isa Lindström pratar också om att homosexuellas rättigheter har gått framåt, men att transrättigheter ligger efter:

– Vi har fortfarande problem med att bisexuella och pansexuella ifrågasätts på grund av att de inte är "queera nog".

undefined
Josefin Fundin, Tina Asp och Isa Lindström hoppas på en stor Prideparade-folkfest på lördag.

Under veckan förstördes regnbågsflaggor och ballonger i regnbågsfärger på en Linköpingsskola vars elever årligen regnbågspyntar inför Linköpings prideparad.

– Det finns alltid krafter som inte tycker att alla ska ha samma rättigheter i samhället och de påverkar en del elever och ungdomar, säger Isa Lindström.

I år är det första gången som Linköpings prideparad enbart organiseras av föreningar RFSL, Lesbisk makt och Transammans öst som tillsammans kämpar för hbtqi-personers rättigheter i samhället.

 – Vi får inte glömma att många av våra lagar om våra rättigheter inte är så gamla. Lagen om samkönat äktenskap kom 2009, säger Tina Asp.

Hon påpekar att pride inte bara handlar om rätten att älska den man vill. 

– Det handlar också om identitet. Rätten att få vara den man är. Kampen för hbtqi-personer rättigheter är en kamp för mänskliga rättigheter och kommer aldrig att ta slut, säger Tina Asp.

Josefin Fundin, Transammans öst, jobbar som programmerare och hon har inte märkt några fientliga vibbar när det gäller arbete med årets parad i Linköping. Och det verkar som om paraden ska ha vädergudar med sig om man får tro SMHI.

– Vi startar vår parad vid scenen i Trädgårdsföreningen, går genom hela stan och kommer tillbaka där vi började. Vi hoppas att det blir en folkfest med mycket kärlek, säger Josefin Fundin.

Programmet på scenen startar kl 12.45. Bland de som ska uppträda finns Linköpingspoeten Johanna "Yoxx" Martinsson och Pernilla Hammargren, komiker som grundade klubben Stand Up Yours, medan Trifa Shakely, förbundsordförande för RFSL, kommer att hålla tal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!