Regler för skolvalet kan ändras efter kritik

Föräldrar har kritiserat metoden för skolval i Linköpings kommun. Nu kan reglerna ändras – frågan är bara hur. Förtur till närliggande skolor kan komma att införas.

Metoder för skolvalet har debatterats flera gånger under åren. Nu kan vissa ändringar av regler vara på gång, enligt Erik Östman (M) som själv ser vissa brister i rådande principer.

Metoder för skolvalet har debatterats flera gånger under åren. Nu kan vissa ändringar av regler vara på gång, enligt Erik Östman (M) som själv ser vissa brister i rådande principer.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2020-11-04 10:00

– Vi ska försöka råda bot på det här problemet som ni har skrivit en del om. Att relativ närhet gör att elever riskerar att bli placerade på skolor väldigt långt bort från sina hem, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Mycket mer än så vill Östman inte säga än. Den 19 november har barn- och ungdomsnämnden sammanträde. Då ska politikerna fatta beslut om ifall ändringar ska göras. Nu utreds olika alternativ på tjänstemannanivå.

– Jag ser en stor vits med att försöka få en enig nämnd i frågan om vilka principer vi ska ha i skolvalet, säger Erik Östman som säger att han tänker söka dialog med nämndens vice ordförande Elias Aguirre (S).

Frågan måste avgöras i november eftersom det annars blir för sent att informera vårdnadshavare om ändrade regler. I januari ska alla elever som nästa år börjar sjuan eller förskoleklass lämna in sina önskemål om skola.

Med det gamla systemet för skolplacering hade elever förtur till den skola som de bodde närmast. I nuvarande system måste alla ansöka och om det blir konkurrens om platser, jämförs elever med andra sökande och hur långt de har till sökta skolor, och andra skolor i området. Nu kan förturen delvis vara på väg tillbaka. Systemet med relativ närhet gör att vissa elever, beroende på hur andra har sökt, slås ut från ett efter ett av sina alternativ tills de hamnar på en skola långt från hemmet. Det har till exempel hänt att elever i Sturefors söder om stan placerats på skolor i norra stadsdelarna.

– Ingen tycker det är bra med de stora ”hopp” som kan ske när vi måste använda de urvalsprinciper vi har, säger Erik Östman.

Ska ni ändra urvalsprinciperna då?

– Nej, det handlar snarare om att komplicera dem ännu mer. Om vi väljer den linjen, säger Erik Östman.

Att göra placeringssystemet ännu mer komplicerat att förklara för föräldrar kan innebära ett problem. ”Definitivt en utmaning att kunna förklara vettigt”, säger Erik Östman.

– Det är en av frågorna vi måste ta ställning till. Om det är värt att komplicera det ytterligare för att undvika långa ”hopp”, säger han.

Nyligen skrev vi om familjen Larsson i Vikingstad, som överklagat att sonen Liam placerades i en skola långt från sitt hem. Där avslöjade Correns frågor att Liams skolväg mätts fel. Erik Östman har inte hört talas om att fel i kartmaterialet som används skulle vara ett stort problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!