Regler för gräsklippning får grannar skapa själva

Det finns inga lagar och regler för när man får klippa gräset. Ett vänligt samtal med grannen är det bästa sättet att lösa bullerproblem.

Man klipper gräs med gräsklippare framför villa med vitt staket.

Man klipper gräs med gräsklippare framför villa med vitt staket.

Foto: Hasse Holmberg / TT / arkiv

LINKÖPING2015-06-18 15:00

I en insändare i Corren klagar skribenten på "alla karlakarlar som vrålar igång sina gräsklippare på helgmorgnarna". Att grannar stör varandra med buller från trädgårdsarbete är vanligt, men den som vill sätta stopp för det med stöd av lagstiftning kommer att bli besviken.

– Miljöbalken reglerar det som kallas "olägenhet för människors hälsa eller miljö". Men den är svår att tillämpa på gräsklippning eftersom det är en så tillfällig verksamhet, säger Cia Kågedal, miljöskyddsinspektör på Linköpings kommun.

Frågan om grannar som stör varandra med buller från gräsklippare och andra verktyg är lika gammal som villaområdena. Den debatteras på många husägar- och trädgårdssajter, och slutsatsen är alltid densamma. Man måste prata med sin granne, helst i vänlig ton, och försöka komma överens.

Det gäller att komma bort från tankemönstret "det här är min tomt och på den gör jag som jag vill" för att i stället inse att ljudmiljön i det område där man bor är något man har gemensamt och måste samarbeta kring.

När Corren skrev om konflikter kring buller i bostadsområden sommaren 2013 gav ljudmiljöexperter följande råd:

Köp tystgående trädgårdsmaskiner.

Prata med grannarna om bullret, du kommer att upptäcka att det inte bara är du som blir störd.

Diskutera bullret på ett icke-anklagande sätt, och gör det inte när du är arg.

Försök skapa överenskommelser, till exempel ingen gräsklippning efter ett visst klockslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om