– Sekretesslagen är stark. Det är en integritetsfråga, man kan inte tvingas att offentliggöra sina medicinska behandlingar eller behov, säger Jens Raffelsberger.
Inom sjukvården skulle man i vissa verksamheter kunna fråga efter sådan information men arbetsgivare eller huvudmän som exempelvis en skola får inte göra det, beskriver han.
– Det är inte okej och det är ingenting som har stöd från oss i Region Östergötland. I Sverige är det frivilligt att vaccinera sig, säger Jens Raffelsberger.
Smittskyddsläkaren konstaterar att regionen generellt är angelägen om att så många som möjligt vaccinerar sig, och välkomnar om det förs objektiva diskussioner och ges objektiv information om vaccinering, även inom skolans värld.
– Men man får inte begära ut information om vem som valt att vaccinera sig.
Så om man får en sådan fråga eller uppmaning så ska man ignorera den?
– Ja.
Vi har frågat chefer för utbildningsförvaltningen om kommunala skolor ber om information om vaccinering. Åsa Strömberg, chef för elevhälsan, svarar i ett mejl att det inte är tillåtet. ”Skolan ska organiseras utifrån elevers behov och förutsättningar och utgå från likvärdighet och inte på något sätt baseras på uppgifter om vårdnadshavare” skriver Strömberg.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) uppger att man inte prövar ärenden där frågor om vaccination ställts, men kan pröva fall om diskriminering senare kan antas ha ägt rum.