Mondelez är en amerikansk livsmedelskoncern som bland annat äger varumärkena Philadelphiaost, Marabou, Oboy och Daim. Nu bojkottar allt fler företag, regioner och kommuner Mondelez på grund av koncernens fortsatta affärer i Ryssland. För några dagar sedan gick Lunds kommun ut med att de ska sluta köpa deras produkter.
I veckan hölls ett möte mellan kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S), Niklas Borg (M) och kommundirektören Paul Håkansson om huruvida Linköpings kommun också ska bojkotta Mondelez.
Svaret är nej, Linköpings kommun kommer inte att hänga på bojkotten.
Hur kommer det sig att ni har tagit det här beslutet?
– Vi är inte utrikespolitiker. Ett sånt här beslut bör tas på statsnivå. För att ta ett beslutet behöver vi nationellt stöd, säger Kristina Edlund (S).
Kristina Edlund berättar att det finns flera andra företag som är med på Ukrainas svartlista, Volvo är en av dessa.
– Om vi ska vara enhetliga behöver vi bojkotta fler företag än Mondelez.
Hur mycket köper kommunen in från Mondelez?
– Det är svårt att veta de exakta summorna, vi har ett upphandlingsavtal med Coop. Det handlar om ganska små summor skulle jag tro. Mindre kommuner handlar av Mondelez för endast tiotusentals kronor per år medan större kommuner köper in för ett par hundratusen. Jag skulle gissa att vi ligger någonstans där emellan.
Även om det inte handlar om några större summor, skulle det inte vara ett starkt ställningstagande mot Rysslands invasion i Ukraina att bojkotta Mondelez?
– Det stämmer, men listan över företag blir bara längre och frågan blir mer komplicerad. Beslutet måste tas på statsnivå.
Vilka åtgärder gör Linköpings kommun för att hjälpa Ukraina?
– Kommunen har gjort massor, bland annat har vi öppnat boende för ukrainska flyktingar. Vi är redo att ta emot 230 flyktingar från Ukraina. Dessutom har SFI (svenska för invandrare) tillgängliggjorts för ukrainska flyktingar, då vi anser att det är viktigt att lära sig svenska om man ska ut på arbetsmarknaden.
Har ni varit i kontakt med Mondelez i den här diskussionen?
– Nej, vi har ingen direkt kontakt med Mondelez.
Vad är kommunens nästa steg i den här frågan?
– Ett möte kommer att ske i augusti med tjänstepersonerna, där vi återigen kommer att lyfta frågan.
Mondelez produkter kommer tillsvidare finnas kvar hos kommunens verksamheter, bland annat i äldrevården och socialtjänsten.
Förutom ett antal svenska kommuner har även några regioner aktivt valt att bojkotta koncernen. I Region Östergötland är det företaget Sodexo som sköter inköp av livsmedelsprodukter.
Region Östergötland har tillsvidare hänvisat beslutet om en bojkott till Sodexo.
I ett mejl till Corren skriver Sodexos kommunikationschef Eva Kristensson att koncernen har vidtagit åtgärder för att följa sanktionerna mot Ryssland och att de har avslutat all affärsverksamhet med ryskägda bolag. Från och med första juli kommer Sodexo att stoppa alla inköp av Mondelez produkter.
Tidigare har Sodexo haft grossister som köper in produkter från Mondelez, bland annat Philadelphiaost och choklad. Produkterna går sedan till Region Östergötland. Värdet av inköpen var cirka 60 000 kronor per år.
Konsekvensen blir att förekomsten av Mondelez varor i regionens organisationer kommer att upphöra. Det här omfattar exempelvis sjukhuset.