Frida Boklund är regionchef för Företagarna som organiserar företagare från Östergötland.
– För de företag som inte har möjlighet att permittera medarbetare eller inte kan belåna sig ytterligare är regeringens krispaket till liten nytta. En stor fast kostnad för många företag är hyran och därför gladdes många när regeringen presenterade förslaget om en hyresnedsättning i utsatta branscher. Men det finns flera problem och frågetecken kring regeringens förslag som nu efter över en månad fortfarande inte har besvarats, säger hon.
Förslaget gick ut på att de hyresvärdar som under perioden april, maj och juni sänker hyran med upp till 50 procent får en ersättning av staten för hälften av sänkningen. För de företag vars kunder och intäkter har försvunnit är det viktigt att stödet som erbjuds i krispaketen ska fungera. Många företagare klagar på att stödet inte fungerar.
– Ett problem är att utbetalningen från staten till fastighetsägarna sker i efterhand vilket kombinerat med ett visst mått av osäkerhet – om stödet inte beviljas får fastighetsägaren ta hela kostnaden – har byggt in en olycklig tröghet i stödet, säger hon.
Hon vill att det ska införas ett direkt kostnadsstöd från staten till de företag som drabbats allra hårdast av coronakrisen. Men i väntan på det uppmanar hon hyresvärdarna att ta sitt ansvar, de som kan, och sänker hyror till de drabbade.
– Inte minst länets kommuner har via sina kommunala fastighetsbolag en avgörande roll att spela för att stötta näringslivet. Östergötland är ett småföretagar-län där den största andelen av de kommunala skatteintäkterna kommer från de små företagen. Om de här företagen på grund av krisen inte lyckas överleva kommer det i framtiden inte heller att finnas tillräckligt med pengar att satsa på vården, skolan och omsorgen.
En av de hyresvärdar som säger sig ha tagit sitt ansvar kring hyresrabatten är kommunens bostadsbolag Stångåstaden.
– Vi har träffat 62 avtal med olika företag inom de utsatta branscherna. Vi litar på att staten ska ge oss tillbaka hälften av stödet. Det är viktigt att stötta drabbade Linköpingsföretag annars kommer flera av dem inte att klara sig. Det är också viktigt för hela kommunen att det finns en levande verksamhet i city och i övriga stadsdelar, säger Fredrik Törnqvist, Stångåstadens vd.