Ministern om kritiken: "Finns inte förutsättningar"

Kort efter Stångåstadens kritik mot lagen om offentlig upphandling (LOU) agerar regeringen. I en ny proposition till riksdagen föreslås effektivare rättsprocesser.

Civilministern Ida Karkiainen (S) och Sveriges regering agerar efter kritiken från branschorganisationen Sveriges Allmännytta. "Utdragna överprövningar ska inte stå i vägen", säger civilministern.

Civilministern Ida Karkiainen (S) och Sveriges regering agerar efter kritiken från branschorganisationen Sveriges Allmännytta. "Utdragna överprövningar ska inte stå i vägen", säger civilministern.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Linköping2022-02-23 04:59

I ett pressmeddelande under tisdagen förklarar Ida Karkiainen (S), civilminister och ansvarigt statsråd för offentlig upphandling, att regeringen jobbar för att förändra hanteringen av de offentliga upphandlingarna.

undefined
Regeringen och Ida Karkiainens (S) förslag syftar till att handläggningen i upphand­lingsmålen ska gå snabbare och att det ska bli mer förutsägbart för såväl upphandlande myndigheter som leverantörer kring vilka frågor som domstolen kommer att pröva i målet.

Detta kommer kort efter att branschorganisationen Sveriges Allmännytta, med Linköpingsbolaget Stångåstaden inkluderat, kritiserat LOU i en debattartikel på Dagens Samhälle.

– Utdragna överprövningar ska inte stå i vägen för en bra och hållbar affär. Med den här propositionen tar vi nästa steg i att effektivisera domstolsprocesserna vid offentlig upphandling, säger civilministern Ida Karkiainen i pressmeddelandet.

Förslaget innebär bland annat att de rättsärenden som rör offentliga upphandlingar ska omfattas av ett så kallat skyndsamhetskrav samt regler som gör det svårare för partnerna att, efter en viss tidpunkt, påpeka nya fel och brister i upphandlingen.

undefined
När vi når Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist har han ännu inte hunnit att ta del av regeringens förslag.

Ida Karkiainen har tidigare, hos sajten Upphandling24, uttalat sig om allmännyttans önskan om att "slippa LOU". Här verkar regeringen ha en annan ståndpunkt.

– Vi ser inte att det finns förutsättningar för att allmännyttan ska kunna undantas från upphandlingsregelverket på det sätt som Sveriges Allmännytta föreslår, säger civilministern till sajten och fortsätter:

– Jag är dock beredd att bjuda in företrädare för Sveriges Allmännytta för en framåtsyftande dialog om vad som kan göras inom regelverket och även lyssna på förslag om möjliga reformbehov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!