Det är användningen av olika bekämpningsmedel i yrkesmässig odling som fick markägaren Sturefors egendom AB (Sturefors slott) att överklaga beslutet om skyddsföreskrifter längs Stångån. En juridiskt avgörande detalj gör att markägare inte kan söka ersättning för att marken blir svårare att bruka utan vissa bekämpningsmedel.
– Eftersom länsstyrelsen hänvisar till Naturvårdsverkets föreskrifter och inte direkt till Miljöbalken har vi överklagat beslutet. Vi noterar att det inte är så lagstiftaren har tänkt eftersom föreskrifterna snarare är på väg att fasas ut, till förmån för Miljöbalken, säger Kristin Skeppsby, juridiskt ombud för Sturefors egendom AB.
– Vi förstår att länsstyrelsen kommer att fatta ett beslut med liknande begränsningar men då finns möjlighet att söka ersättning, tillägger Kristin Skeppsby.
Sturefors egendom AB:s vd Thure Gabriel Bielke vill inte kommentera ärendet i dagsläget:
– Jag har inte hunnit att vare sig analysera beslutet eller tala med vårt ombud så jag kan inte säga något om det just nu, säger Bielke.
Det är bara ett halvår sedan länsstyrelsen förklarade stora delar av Stångån som vattenskyddsområde, genom en rad skyddsföreskrifter för att garantera tillgången på dricksvatten. Det finns goda skäl till det beslutet. Cirka 25 procent av Linköpingsborna dricker vatten från Stångån. Råberga vattenverkproducerar varje år 3,3 miljoner kubikmeter dricksvatten. Hela 11 000 markägare längs Stångån – i Linköping, Åtvidaberg och Kinda – uppmanades att komma med synpunkter i samrådsförfarandet när länsstyrelsen skulle utforma de särskilda skyddsföreskrifterna för Stångån, för fyra år sedan. Det finns väldigt många risker där ån skär genom bygden. Skyddsföreskrifterna täcker upp odling av skog, grödor, djurhållning, dagvatten, avlopp, fordonstvätt, hantering av kemiska produkter och petroleum för att nämna några. Den 1 juli 2017 kom beslutet, och det upphävde alltså regeringen efter bara ett drygt halvår.
– Nu finns det inga gällande skyddsföreskrifter. Vi kommer att fatta ett nytt beslut så fort som möjligt.
Vad innebär det?
– Vi lägger in de här bestämmelserna om tillståndsplikt för växtskyddsmedel i föreskrifterna. Vi hade hänvisat till en generell föreskrift från Naturvårdsverket. Men frågan om ersättning är kopplad till ett särskilt område och inte till en generell föreskrift. Det blir skillnaden, säger Karin Fröbom, miljöskyddshandläggare.
Kan någon verksamhet försvinna med de nya skyddsföreskrifterna?
– Vissa preparat är inte tillåtna. I vissa fall finns kanske ett annat preparat eller att man kan lösa det med markbearbetning eller klara ogräsbekämpningen på annat sätt. Det kan alltså gå bra ändå men vissa grödor kan vara extra krävande. Det handlar om hur preparaten sprider sig i vatten och hur länge de stannar kvar.
Är det fritt fram att smutsa ned tills ert nya beslut gäller?
– Nej, Miljöbalken gäller fortfarande, svarar Karin Fröbom.
Bland annat ställer de så kallade hänsynsreglerna i Miljöbalken krav på att verksamhetsutövaren ska skaffa sig kunskap för att miljön inte ska komma till skada när verksamheten utförs.