Regeringen satsar på läkemedelsrening

Nu är Tekniska verkens reningsverk för läkemedel invigt, av miljöminister Karolina Skog (MP). Med sig hade hon en storsatsning på liknande anläggningar i svenska kommuner. Och så den stora frågan: Var ska staten lägga ett nytt nationellt kunskapscentrum för läkemedel och miljö?

Miljöminister Karolina Skog (MP) med Tekniska verkens vd Anders Jonsson. I bagrunden syns processingenjören Robert Sehlén.

Miljöminister Karolina Skog (MP) med Tekniska verkens vd Anders Jonsson. I bagrunden syns processingenjören Robert Sehlén.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-09-04 20:27

Anläggningen i Linköping är Sveriges första permanenta och fullskaliga reningsverk för läkemedelsrester i avloppsvattnet finns vid Nykvarns avloppsreningsverk i Linköping. Med hjälp av ozon beräknas över 90 procent av läkemedelsresterna som lämnar kroppen ut i avloppet kunna renas bort. Tidigare fanns inget sätt att ta bort läkemedlet. Miljöministern var väldigt imponerad av anläggningen i Linköping:

– Jag går i gång på två saker. Det är en fantastisk teknik som kan göra något vi inte har lyckats med tidigare. Men också på att Tekniska verken som ligger i framkant och låter enskilda medarbetares idéer komma fram, och bli till verklighet, säger Karolina Skog.

Regeringen har beviljat medel till flera projekt kring rening av läkemedelsrester i avloppsvatten i Sverige. Ett av dem är anläggningen i Linköping. Som kom till på ett ganska speciellt sätt.

– Det är våra ingenjörer som har kommit med idén till oss. Och vi tog den till styrelsen, som inte var svår att övertala, säger en stolt Anders Jonsson, vd för Tekniska verken.

Ozonreningsanläggningen blir nu ett delsteg i avloppsvattenreningen på Nykvarnsverket i Linköping. Ett ganska viktigt steg eftersom svensk forskning har visat att halterna av exempelvis antidepressiva läkemedel kan vara så hög i våra vattendrag, att abborrar påverkas av dem.

Miljöminister Karolina Skog beskrev hur regeringen nu tänker satsa på liknande anläggningar under en treårsperiod. Under 2018 satsar man 45 miljoner kronor, nästkommande år 50 miljoner och året efter det 70 miljoner i sammanlagt stöd till kommuner som satsar på liknande anläggningar.

– Om det är exakt den här lösningen som andra kommuner satsar på vet vi inte i dag. Men det som har åstadkommits i Linköping kommer att vara av stor betydelse, säger Karolina Skog.

Samtidigt lägger regeringen fem miljoner kronor på ett nationellt kunskapscentrum för läkemedel och miljö. Det ska samla in kunskaper och sprida dem ut i landet. Anders Jonsson kunde inte hålla sig från att föreslå att kunskapscentrumet ska ligga i Linköping.

– Det är något som jag inte kan kommentera i dag, svarade Karolina Skog.

Rebecka Hovenberg (MP), kommunalråd och styrelseordförande i Tekniska verken, strålade av glädje:

– Vi är stolta över den kompetens som finns i Tekniska verken, sa hon.

Vad kommer ni att göra nu?

– En stor del av arbetet handlar nu om att berätta om den här anläggningen för andra. Vi har sett att intresset från andra kommuner är väldigt stort och väntar oss mycket besök utifrån.

Ozonreaktorn

Med hjälp av ozon kommer över 90 procent av resterna av vårt medicinintag kunna renas bort ur avloppsvattnet.

Överblivna läkemedel ska, precis som tidigare, lämnas in till närmaste apotek.

Ozon bryter ned läkemedelsrester och andra organiska föroreningar som de befintliga biologiska processerna på reningsverket inte klarar av att ta hand om.

Ozonet blandas in i avloppsvattnet i en reaktor som rymmer 600 kubikmeter.

Reaktorn är designad så att allt ozon med god marginal hinner reagera färdigt innan vattnet går vidare till nästa reningssteg.

I maskinhuset finns dubbla säkerhetssystem som snabbt stänger av ozonproduktionen om ett läckage uppstår. På det sättet säkerställs en trygg och bra arbetsmiljö och yttre miljö kring ozonreaktorn.

Efter ozonreningen behandlas vattnet i en biologisk process som fångar upp nedrytningsprodukter från ozoneringen.

Förutom läkemedelsrening kommer kombinationen av ozonrening och den efterföljande biologiska reningen även att förbättra den totala reningen av organiskt kol och kväve.

Se mer: www.tekniskaverken.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!