Rebeccas hund förgiftades på kvällspromenaden: ”Vill varna andra”

De perfekt skurna korvbitarna låg under trädet där områdets alla hundar brukar kissa. Bara några minuter efter att Rebeccas hund fått i sig korven började han dregla och vingla. Nu vill hon varna andra hundägare för förgiftad mat.
– Det var det värsta dygnet i mitt liv.

Rebecca Blom är fortfarande orolig, men också så väldigt lättad över att hennes hund inte fick några bestående men efter förgiftningen. Hör hennes berättelse i videon.

Rebecca Blom är fortfarande orolig, men också så väldigt lättad över att hennes hund inte fick några bestående men efter förgiftningen. Hör hennes berättelse i videon.

Foto: Tina Enström

Linköping2024-12-29 18:00

Rebecca Blom har hört om liknande saker, men trodde aldrig det skulle hända hennes älskade hund. Inte på det trygga promenadstråket alldeles utanför hennes port i Ekholmen i Linköping.

Det var en sen kvällsrunda och mörkt. När hennes Dovahkiin plötsligt började smaska på korvbitar intill kissträdet reagerade hon snabbt och försökte få ut korvbitarna i munnen.

– Men jag hann inte. Och bara tio minuter senare började han dregla, det bara rann ur munnen.

undefined
Vid det här trädet, på Järdalavägen i Ekholmen i Linköping, låg det uppskurna korvbitar indränkta i glykol som är mycket giftigt för hundar.

De hann inte ens runt kvarteret innan hennes hund också började vingla kraftigt.

– Det var nästan som att han var berusad, han höll nästan på att gå in i den där stenen, säger hon och pekar.

När de kom hem googlade hon om symptom och misstänkte förgiftning. Kanske råttgift? Hon ringde en jourveterinär som trodde på glykolförgiftning. Ett ämne som finns i kylarvätska, spolarvätska och motorolja. 

undefined
I videon berättar Rebecca Blom om skräcknatten när hennes hund dreglade, vinglade och kräktes efter att ha blivit förgiftad.

Rebecca gick tillbaka till kissträdet och med hjälp av ficklampan från mobiltelefonen samlade hon ihop korvbitarna så att inga fler djur skulle drabbas.

– Då kände jag att det luktade sött. Som glykol gör. 

Eftersom Dovahkiin är en stor hund som inte hade kräkts gav veterinären henne rådet att stanna hemma, men att ha honom under övervakning.

– Jag vakade hela natten.

På morgonen mådde hennes hund bättre. Då gjorde Rebecca en polisanmälan, skrev ett varnande inlägg på facebook och trodde att hon kunde andas ut.

– Men så började han må sämre igen. Och kräktes. 

undefined
Rebecca Bloms hund blev förgiftad i Ekholmen i Linköping när han slafsade i sig uppskuren korv som låg utspridd vid kvällspromenadens kissträd.

Det var kväll, strax före julafton, och Rebecca ringde runt till jouröppna veterinärmottagningar. 

– Vi fick åka ända till Jönköping, men när vi kom dit mådde Dovahkiin bättre. Och proverna visade inga bestående men. 

Rebecca stryker ömt sin hund över huvudet och säger att hon fortfarande känner sig orolig – och arg.

– Jag hoppas att det inte är någon som bor i området som har lagt ut de förgiftade korvarna. Det måste ju vara någon som inte gillar hundar. 

Polisanmälan lades ner direkt, berättar Rebecca. Efter facebook-inlägget fick hon ett meddelande från en annan hundägare som har råkat ut för en liknande händelse i området. Därför vill Rebecca varna andra. 

Hon uppmanar hundägare att hålla uppsikt över vad som ligger på marken. Och att snabbt kontakta veterinär om hunden uppvisar symptom.

– Vi hade tur, att min hund är så stor. Hade det varit en liten hund hade den kanske dött.

undefined
Det luktade sött om korvbitarna och de var perfekt uppskurna. De låg också vid ett av de mest populära träden för områdets hundar att kissa på. Därför är Rebecca Blom nästan helt säker på att någon medvetet försökt förgifta hundar.
Tecknen på förgiftning

Etylenglykol finns bland annat i kylarvätska. Symptom på förgiftning hos en hund eller katt kan komma mycket snabbt och kan i värsta fall leda till att djuret dör.

Vanliga symptom är kräkning, illamående, vinglighet, kramper, att hunden blir törstig och kissar mer. Efter tolv timmar kan hunden upplevas må bättre för att sedan försämras. Då kan symptom som tung andning, hårda hjärtslag och kramper visa sig. Senare kan det uppstå symptom som trötthet, nedsatt allmäntillstånd och dålig aptit och att djuret inte kissar alls.

Kontakta omedelbart veterinär om du misstänker att din hund eller katt fått i sig glykol. Och torka alltid upp om du spiller kylarvätska eller spolarvätska på marken. Var uppmärksam på pölar i garage och på parkeringar och låt inte hunden slicka i sig saker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!