Vår stad
Fastigheten, vars formella namn då var Ekelyckan, omfattade 8 tunnland, knappt 40 000 kvadratmeter.
Linde sålde den 1891 till trädgårdsdirektören Herman Hallberg. Han hade under tio år dessförinnan varit trädgårdsdirektör på Adelsnäs, men hade också arbetat såväl i England och Skottland som i Tyskland och Frankrike.
Hallberg omvandlade fastigheten till en handelsträdgård med växthus och en plantskola med frukt- och parkträd. Han lät även uppföra ett nytt boningshus där hans platschef, trädgårdsmästaren Per Erik Torell, bodde.
1906 köpte den i Norrköping verksamme trädgårdsmästaren Konrad Janzon Risbrinken. Han överlät den till sin 26-årige son trädgårdsdirektören Axel F Janzon, som hade gått i lära inte bara i Sverige utan även i Tyskland och USA. Janzon utvecklade anläggning som han drev med en rad trädgårdsarbetare och trädgårdselever. Janzon lät småningom en trädgårdsmästare leda det dagliga arbetet.
Janzon var framgångsrik. Tillsammans med byggmästaren J W Eklöf köpte han 1908 Hejdegården i akt och mening att stycka upp den till femtiotalet egnahemstomter. De två kom även att samäga andra fastigheter. Janzon var också en ledande person i trädgårdsmästarnas riksförbund. Han såväl initierade som var drivkraften när stadens trädgårdsmästare 1912 startade Linköpings Fruktorkeri- och Konserveringsfabrik.
Janzon ägde även en rävfarm i Vårdsberg, en skogsgård i Hällestad och en central fastighet i Norrköping. Han hade även aktieposter i LM Ericsson och Volvo.
Janzon lät uppföra den pampiga Risbrinksgården. Byggnaden ritades av Lars Murgård och Johan Sandberg, verksamma hos Axel Brunskog. År 1924 kunde han med hustru Fanny och deras tre barn flytta in i villan. Janzons två söner tog sig 1937 namnet Heidenström.
Janzon avled 1939. Då var handelsträdgården redan utarrenderad. År 1943 sålde Fanny Janzon fastigheten till Linköpings stad. Staden upplät Risbrinksgården till den av IM:s grundare Britta Holmström initierade Stiftelsen Linköpings Ungdoms- och Hemgårdar, vars verksamhet är ursprunget till dagens fritidsgårdar. I Risbrinksgården grundades 1962 Hemgårdarnas Bollklubb, som numera verkar i Skäggetorp.
Trädgårdsmästeriet fanns kvar in på 1950-talet. År 1957 inleddes uppförandet av Risbrinksskolan, 1961 namnändrad till S:t Larsskolan. Efter att verksamheten flyttats till Folkungaskolan byggdes skolan om till bostäder 1995–96.