Efter fredagens sprängdåd på Ådalagatan i centrala Linköping är polisen på tårna. Omkring klockan 05.40 på onsdagen fick polisen ett telefonsamtal som utlöste en febril aktivitet.
– Vi fick ett samtal om att ett föremål hade anträffats vid polishusets reception. Vi åkte dit för att titta på föremålet och det visade sig vara något som såg ut som en kartong. När vi gjorde en första bedömning kunde vi inte avfärda det, säger polisens presstalesman, Thomas Agnevik och fortsätter:
– Vi bedömde att det möjligen skulle kunna innehålla något farligt.
Stod det någonting på föremålet?
– Jag kan inte gå in på detaljer om själva föremålet.
Polisen fattade ett beslut som skulle få konsekvenser för hundratals anställda: Ett stort område runt det misstänkta föremålet spärrades av.
– Vi gjorde bedömningen att vi måste ta det säkra före det osäkra och vi började med att spärra av ett område. Det området blev sedan ännu större, så att i dag (läs på onsdagen) har hela Garnisonen varit avspärrad.
På det gamla regementsområdet finns en rad samhällsviktiga institutioner och myndigheter – som till exempel polisen, åklagarkammaren, Nationellt forensiskt centrum, Rättsmedicinalverket, tingsrätten och förvaltningsrätten. På området finns dessutom skolor, bostäder och restauranger. Myndigheterna tvingades stänga ner – eller tillfälligt flytta verksamheter.
– Vi skulle ha haft ett tiotal förhandlingar i domstolsbyggnaden. Alla fick ställas in, sade Jan Gustavsson, expeditionsvakt i Linköpings tingsrätt.
Ulrika Grenerfors, vice chefsåklagare, berättade att ingen av de anställda fick vistas i åklagarkammarens lokaler.
– Akuta ärenden får skötas av en annan åklagarkammare, sade Grenerfors.
Roger Ferin var en av många som blev stående vid polisens avspärrningsband. Han skulle besöka anhörigcentrum.
– Det är klart att det känns olustigt, nästan overkligt. Inte minst med tanke på vad som hänt i stan de senaste dagarna.
Omkring klockan 09.30 anlände nationella bombskyddet från Stockholm med två fordon; en lastbil och ett fordon med en så kallad bombvagn. Efter en dryg timme kom beskedet att bombgruppen skjutit sönder det misstänkta föremålet. Reportrar på plats utanför avspärrningarna hörde en dov smäll.
– När man besköt föremålet blev det ingen detonation. Däremot gick föremålet sönder och vi kunde konstatera att det inte fanns något sprängmedel, säger Thomas Agnevik.
Polisen gjorde en kriminalteknisk undersökning i ett försök att säkra spår efter den eller de som placerade ut det kartongliknande föremålet. Polisen beslutade även att inleda en förundersökning om grovt olaga hot.
– Vi tror att det här var avsett att skapa någon sorts reaktion, en osäkerhet från polisens sida, säger Agnevik.
Enligt Agnevik finns det inget som tyder på att onsdagens händelse har något direkt samband med fredagens sprängdåd. Det kan dock finnas ett mer indirekt samband.
– Det är ett vanligt förekommande fenomen att en del blir inspirerade av den här typen av händelser, som den på Ådalagatan. Det kallas för copycats.
Så här i efterhand, var det nödvändigt att spärra av ett så stort område?
– Ja, det var nödvändigt. Hade det varit ett farligt föremål var avspärrningarna definitivt inte för stora. Antingen går det att säga att ett föremål är ofarligt eller så går det inte att säga att det är ofarligt. Här kunde vi inte säga det med säkerhet, säger Agnevik.
Strax före klockan 13.00 på onsdagen hävdes avspärrningarna. Verksamheterna på Garnisonen hade då varit lamslagna i cirka sju timmar.