”I likhet med Arbetsförmedlingen anser kammarrätten att uppgifterna (…) rör enskildas affärs- eller driftsförhållanden” skriver kammarrätten i sitt avslag på Correns begäran.
– Sysselsättningsfasen är ingen hemlig eller olaglig verksamhet som måste skyddas från insyn. Medborgarna har rätt att få veta hur skattepengarna används, säger Susanne Hasselqvist, en av Correns reportrar som arbetat med granskningen av Fas 3.
Corren har begärt ut uppgifter från Arbetsförmedlingen om vilka företag i Östergötland som har avtal med staten om att ta emot Fas 3-arbetslösa personer och få 5 000 kronor per arbetslös och månad.
Corren vill kunna granska vilka som tar hand om den utsatta gruppen långtidsarbetslösa och ge en bild av hur skattepengar används mot arbetslöshet.
Arbetsförmedlingen hävdade att uppgifterna är sekretessbelagda och menar att företagens rykte måste skyddas.
Enligt Arbetsförmedlingens jurist Carl Lindencrona kan det se misstänkt ut om konkurrenter får veta att företaget får betalt av staten.
– Att ett företag uppbär arbetsgivarstöd kan väcka frågor beträffande företagets soliditet, likviditet och dess ekonomiska ställning. Det kan leda till skada i affärssammanhang, är vår uppfattning, sa Lindencrona till Corren.
Det här håller alltså kammarrätten med om.
”Enligt kammarrättens mening står det inte klart att de handlingar som Susanne Hasselqvist vill ta del av kan lämnas ut utan risk för skada för de aktuella företagen eller organisationerna” skriver rätten.
Politiskt råder tvivel kring Arbetsförmedlingens sätt att använda offentlighets- och sekretesslagen.
- Ett märkligt argument att välja slutenhet framför öppenhet i en skattefinansierad verksamhet, sa Finn Bengtsson, moderat riksdagsledamot från Östergötland i socialförsäkringsutskottet, till Corren då vi skrev om Arbetsförmedlingens avslag.
– Det är svårt att motivera sekretess när man finansierar verksamheten fullt ut med skattemedel, sa Finn Bengtsson.
– Tack vare läsarnas medverkan har vi haft massor med information om Fas 3-verksamheten, säger Susanne Hasselqvist. De flesta anordnare har inte heller förstått hemlighetsmakeriet från Arbetsförmedlingens sida. Vi har fått uppgifter från anordnarna.
Corren kommer genom Susanne Hasselqvist att överklaga kammarrättens beslut.
– Vi måste värna rätten till insyn i offentlig verksamhet som politiker har beslutat om, det är en självklarhet i ett demokratiskt samhälle.