Rättegången: Två av fem åtalade gjorde medgivanden

På onsdagen inleddes rättegången mot de fem män som åtalats för att ha deltagit i upploppet i Skäggetorp på skärtorsdagen. Av åklagarens sakframställan framgick att polisen inte alls var beredd på att våldsamma kravaller skulle utbryta.

Poliser och ordningsvakter bevakade rättegången som på onsdagen inleddes i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt.

Poliser och ordningsvakter bevakade rättegången som på onsdagen inleddes i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt.

Foto: Fredrik Quist

Linköping2022-11-09 12:42

Den 14 april i år hade den högerextrema politikern Rasmus Paludan fått tillstånd att demonstrera i Jönköping, Linköping och Norrköping. Han hade på förhand gjort klart att han hade för avsikt att bränna koranen. 

Kammaråklagare Kajsa Malmström berättade för rättens ledamöter att polisen hade underrättelseinformation om att det kunde utbryta oroligheter i Jönköping. Däremot fanns det ingen information om att polisen kunde mötas av våldsamma motdemonstranter i Linköping. 

Paludans möte i Jönköping avlöpte utan ordningsproblem. I Skäggetorp spårade dock situationen ut fullständigt och polisen kunde inte använda den speciella taktik som tagits fram för att avstyra ett upplopp. 

Redan vid 14.30-tiden på skärtorsdagen – en timme innan Paludan förväntades dyka upp – upprättades en olaglig vägspärr vid infarten till Skäggetorps centrum. Fem personbilar parkerades på vägbanan och en grupp män hindrade trafiken. 

Poliserna som ingick i kommenderingen – och som bar en skyddsutrustning som liknar den som ishockeyspelare bär – blev beordrade av insatsledningen att omringa männen och omhänderta dem. Detta visade sig dock vara omöjligt. Poliserna var för få. 

Istället blev poliserna uppmanade att splittra folkmassan. Inte heller detta fungerade. Ett stort antal – de flesta maskerade – personer började att kasta stenar och smällare mot poliserna. 

I detta utsatta läge kallade insatsledningen in alla tillgängliga resurser. Vanliga ingripandepoliser, som saknade annan skyddsutrustning än hjälm, anlände till platsen och försökte mota bort stenkastarna. 

– De inkommande poliserna var inte på samma radiokanal som de poliser som ingick i kommenderingen. De hörde inte när de skulle backa, sade Kajsa Malmström. 

Situationen blev till slut så ohållbar att poliserna valde att helt lämna Skäggetorp centrum. 26 poliser hade då skadats. Upploppsmakarna passade på att ramponera de polisfordon som stod kvar på platsen. Minst 18 polisfordon blev mer eller mindre förstörda. 

De fem män, mellan 16 och 32 år gamla, som åtalats för att ha deltagit i upploppet följde åklagarens sakframställan under tystnad. En av dem – en 19-årig man som redan har dömts till fängelse i fyra år för att ha deltagit i upploppet i Skäggetorp på påskdagen – hade dock svårt att hålla sig vaken. Rättens ordförande, Henrik Ibold, utbrast:

– Är du trött? Du får försöka att hänga med!

– Ja, lite, svarade 19-åringen. 

De fem åtalade riskerar inte bara att dömas till långa fängelsestraff. Åklagaren anser även att de tillsammans ska betala närmare 2,5 miljoner kronor i skadestånd för de polisfordon som vandaliserades under upploppet. Dessutom kräver 22 av de poliser som kom till skada sammanlagt omkring 500 000 kronor i skadestånd. 

Av de fem åtalade var det endast två som under den första rättegångsdagen gjorde några medgivande. En 16-årig pojke erkände att han gjort sig skyldig till sabotage mot blåljusverksamhet, men förnekade att det skulle röra sig om ett grovt brott. En 17-årig pojke medgav att han var delaktig i det våldsamma upploppet, men förnekade att han hade uppsåt att skada någon polis. 

Rättegången kommer att pågå under sex förhandlingsdagar och beräknas avslutas den 29 november. 

Tre har dömts

Tidigare har Göta hovrätt dömt tre män som deltog i upploppet i Skäggetorp på påskdagen till fängelse i vardera fyra år för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. En av de dömda är en 19-åring som nu även står under åtal för inblandning i upploppet på skärtorsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!