Rätt andning ger lättare förlossning

Psykoprofylax är ute. Nu är det FUR-metoden som gäller.– Att andas rätt underlättar förlossningen och minskar skadorna, säger barnmorska Åsa Österberg.

En bebis ska inte krystas ut, den ska glida ut, säger barnmorskan Åsa Österberg som lärt ut FUR-metoden i över 15 år.

En bebis ska inte krystas ut, den ska glida ut, säger barnmorskan Åsa Österberg som lärt ut FUR-metoden i över 15 år.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-04-15 07:12

När andningstekniken psykoprofylax lanserades hårt på 70-talet mottogs den med öppna armar, eftersom den gjorde mamman delaktig i förlossningen på ett nytt sätt.

– Nu vet vi dock lite mer och barnmorskor som studerat andningsfysiologi i Stockholm uppmanar oss i vår gemensamma tidning Jordemodern att satsa på fur istället, säger Åsa Österberg som redan praktiserat metoden i över 15 år.

Psykoprofylaxen med sina andningstakter och stor risk för hyperventilation vid värkar har visat sig göra mer skada än nytta.

– Den var för komplicerad, mamman glömde bort hur hon skulle andas, blev stressad och förlossningen gick inte framåt som den skulle.

Den gamla andningsmetoden lanseras dock fortfarande via kurser, appar och cd-skivor. Det bekymrar Åsa Österberg och hennes kolleger som ser sig stå i ett vägskäl när det gäller förberedande förlossningsförberedelserna.

– Psykoprofylaxen kan ofta göra mer skada än nytta. Att hyperventilera när barnets huvud står i slidöppningen gör att huvudet liksom står och hoppar. Mamman har både ont och ska andas snabbt vilket ger fullt adrenalinpåslag, det ger mindre syre till såväl mor som bebis.

Nu lanserar istället många av Sveriges barnmorskor FUR-metoden, föda utan rädsla.

Det handlar om "gammal hederlig" djupandning som syresätter kroppen, frigör vårt må bra-hormon oxytocin och ger oss kraft. Hormonet sätter dessutom fart på livmodern och gör att den börjar jobba.

Naturligtvis tar inte djupandningen bort smärtan.

– Men den kan lindra den, gör att mamman känner sig ha kontroll över smärtan och kan prestera bättre för att inte förlossningen ska stanna upp, säger Åsa Österberg.

Enligt Åsa finns det fyra saker som alla mammor oroar sig över: att själv skadas, att barnet skadas, att tappa kontrollen och att gå sönder.

– Det där med kontrollen är ett tecken i tiden. Unga kvinnor är vana vid att ha järnkoll på precis allting, men en förlossning kan man inte ha det på. Att förlora kontrollen ingår. Det är naturligt, precis som smärtan.

– Men rädslan inför en förlossning går att bearbeta och det gäller att inte överinformera sig. Jag brukar säga åt mina föräldrar att bara läsa en bok, "Att föda" av Gudrun Abascal, och sedan träna mycket djupandning.

– Det är naturliga kunskaper som gått förlorade och som vi nu måste lära oss igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om