Att elpriset varit extremt högt den här vintern är nog bekant för de flesta. Men att notan för december skulle bli runt fyra gånger högre än normalt kom ändå som en chock för många.
– Vi är helt nedringda. Vi har satt in all personal som vi kan för att svara, men tyvärr har vi ändå den längsta telefonkön som vi någonsin haft. De som har eluppvärmda bostäder har det riktigt tufft; det är en extrem situation, säger Jörgen Svärdh, marknadsdirektör på Tekniska verken som hanterar fakturorna åt dotterbolaget Bixia.
Är de som ringer arga?
– Nej, de allra flesta är varken arga eller otrevliga på något sätt, utan visar förståelse. De vet att de höga elpriserna inte beror på Tekniska verken. De är mer uppgivna och undrar hur de ska klara av situationen.
Kan ni hjälpa dem?
– Det vi kan göra är att ge tips på hur man sparar el. Vi kan också ge anstånd med betalningen om en kund behöver mer tid på sig, säger Jörgen Svärdh.
Vill många binda sitt elpris?
– Nej, de flesta är avvaktande. Att binda just nu, till dagens höga priser, är kanske inte heller något som vi rekommenderar.
Pär Kaller, vd på elbolaget Bixia, konstaterar att höga gaspriser ledde till höga elpriser i Europa i slutet av 2021, något som påverkat priset även i Sverige. Därtill blev december ovanligt kall.
– Vi har fortfarande höga priser, men mycket talar för att de går ner i slutet av den här veckan eftersom vädret ser ut att bli varmare och blåsigare, säger Kaller.
Även på längre sikt talar det mesta för lägre priser. Efter ett 2020 med lågt elpris och ett 2021 med rekordhögt, pekar Bixias prognoser mot att 2022 kan bli ett normalår.
– Marginalpriserna på gas har fallit och vintern ser ut att kunna bli mildare än vad vi trodde i december. Vattenmagasinen är relativt välfyllda och det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 ska sättas i drift, liksom flera vindkraftanläggningar. Det talar för en mer stabil elmarknad i år. Men prognoser är alltid osäkra, de är väderberoende och vi har sett att det kan svänga väldigt fort, betonar Pär Kaller.
Elbolagens terminspriser har redan gått ner kraftigt, påpekar han.
– I december kostade det 92 euro att försäkra sig om en megawattimme under andra kvartalet 2022. I dag kostar samma megawattimme 52 euro, nästan en halvering alltså. Så visst anar vi en ljusning i tunneln för elkunderna, säger han.