Rådet: Våga vara en tråkig förälder

Du ska vara en tråkig förälder som sätter gränser. Det är polisens bästa tips om man inte vill att barnen ska dricka alkohol på skolavslutningen.

Niklas Roosvall, chef för områdespolisen.

Niklas Roosvall, chef för områdespolisen.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2019-06-08 07:00

– Det kommer att löna sig i framtiden. Jag är övertygad om att det är så man vinner förtroende på lång sikt, säger Niklas Roosvall, chef för områdespolisen i Linköping.

Han understryker att skolavslutningskvällarna är trevliga i Linköping:

– Ja, det är mycket glädje på stan och för de allra flesta är det en rolig kväll, säger han.

Veckorna före skolavslutningen är polisen extra uppmärksam på olaglig alkoholförsäljning och langning. Den kan se ut på olika sätt:

– Allt från att unga vuxna köper ut åt en kompis, eller ett syskon till att föräldrar langar alkohol till sina barn, säger Niklas Roosvall.

Hur känner du när ni måste ta in en tonåring som är berusad?

– Det är förstås tråkigt. Men det som kan kännas allra värst är när vi ringer föräldrar som själva inte verkar förstå allvaret. Det händer tyvärr.

Han önskar att föräldrar ger sig ut på stan och nattvandrar, och att man också visar att man är vuxen.

– Många är lite för mycket kompis med sina barn. Samma skor och samma kläder. Man tror att det är bättre att ge dem alkohol själva. Men man kan inte veta hur barn reagerar på alkohol. Dessutom ser vi en trend att unga provar andra droger, som att röka marijuana.

Att langa alkohol till mindåriga är ett brott, något som Roosvall understryker:

– Det tänker man kanske inte på när man är tjugo år gammal och har en kompis som är nitton. Men det är straffbart och det ser inte bra ut när man söker jobb. Många jobb som unga får i dag är inom kommun och landsting. De arbetsgivarna begär oftast rutinmässigt ut ett utdrag ur brottsregistret, säger Niklas Roosvall.

En annan sorts langning är personer som säljer sprit från sina bilar eller förvarar stora mängder importerad alkohol i sitt garage och säljer till folk på beställning.

– Vi har främst sett en del garageförsäljning i Linköping. Vi är extra uppmärksamma på sådana här rörelser just under den här tiden vid skolavslutningen, och vid nollningen runt skolstart. Där är vi beroende av tips från allmänheten, säger Roosvall.

Ett stort ansvar finns hos föräldrarna, men Niklas Roosvall anser att även skolorna kunde göra mer vid de tillfällen då man vet att eleverna går ut på stan.

– Det är en diskussion vi för med kommunen. Skolorna gör lite olika, en del är väldigt engagerade. Jag anser att både skolavslutningen och nollningen är så starkt förknippade med skolorna att det borde finnas ett större ansvarstagande, säger Niklas Roosvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!