Råden: Ät chips och drick mycket

Med anledning av ovanligt höga temperaturer ger Linköpings kommun livsviktiga råd till människor för att undvika hälsoproblem. Sjukdom på grund av värme bör upptäckas i tid – här är varningssignalerna.

Det är viktigt att dricka tillräckligt mycket vatten och få i sig ordentligt med salt i hettan. En ihållande värmebölja kan ställa till problem för äldre, kroniskt sjuka, riktigt små barn, gravida och personer med funktionsvariation, skriver Linköpings kommun på sin hemsida.

Det är viktigt att dricka tillräckligt mycket vatten och få i sig ordentligt med salt i hettan. En ihållande värmebölja kan ställa till problem för äldre, kroniskt sjuka, riktigt små barn, gravida och personer med funktionsvariation, skriver Linköpings kommun på sin hemsida.

Foto: Montage

Linköping2018-07-26 09:30

Smhi klass 2-varnar för extremt höga temperaturer i länet, och enligt deras väderleksrapport kan kommuninvånarna vänta sig över 31 grader i veckan. En ihållande värmebölja kan ställa till problem för äldre, kroniskt sjuka, riktigt små barn, gravida och personer med funktionsvariation. Därför vädjar kommunen till riskgrupperna och deras anhöriga om att vara uppmärksam på - och undvika - hälsoproblem.

– Alla människor kan bli påverkade av värmen, men en frisk människa klarar oftast av värmen bättre än en som nedsatt, säger Marie Matthys, vårdenhetschef på 1177 i Östergötland.

Hon rekommenderar att dricka mer än vanligt, använda tillägg av vätskeersättning för att få i sig salt och energi samt vara försiktig med alkohol och koffeinhaltiga drycker eftersom de är vätskedrivande.

Det är också bra att regelbundet svalka av sig i ett svalt rum eller med en kall dusch - kanske ett dopp i det blå. Enligt henne bör man också undvika att vara i solen när det är som varmast.

Men det viktigaste är att dricka tillräckligt mycket.

– Av värmen kan man bli intorkad och allmänpåverkad. Som förvirrad, slö, få huvudvärk, bli illamående och känna yrsel och hjärtklappning. I samband med hög värme kan också infektioner och diarréer blomstra upp, säger Marie Matthys.

Det är särskilt under perioder när det är ovanligt varmt under hela dygnet som riskgrupperna kan drabbas av ohälsa, skriver kommunen på sin hemsida. Natten till torsdag väntas inte bli svalare än 17 grader, enligt Smhi. Om det är svårt att få ned temperaturen inomhus under natten hinner inte kroppen återhämta sig. Därför ber kommunen riskgrupperna och deras anhöriga om att vara uppmärksamma på varningssignaler. Tecken på negativ påverkan av värmen är:

1. Förhöjd kroppstemperatur, puls eller andningsfrekvens.

2. Nytillkommen yrsel och onormal trötthet.

3. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist.

Linköpings kommun ger också livsviktiga råd till riskgrupperna och anhöriga. Läs dem i faktarutan nedan.

Marie Matthys på 1177 påminner också om att få i sig tillräckligt med salt under sommarhettan.

– Man kan äta saltgurka, salta chips eller kaviar, säger hon.

Råd till riskgrupperna och anhöriga för att undvika sjukdom under värmeböljan:

1. Håll koll på inomhustemperaturen. Risken för hälsoproblem ökar om temperaturen når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.

2. Drick mer. Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.

3. Ordna en sval miljö. Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt. Sök upp lokaler med luftkonditionering eller svala stenbyggnader.

4. Ordna svalka. En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial. De är svalare än åtsittande kläder i syntetmaterial.

5. Ta det lugnt. Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

6. Förvara läkemedel rätt. Förvara mediciner svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen. Om du tar något läkemedel, till exempel vätskedrivande, kan dosen behöva justeras. Ta kontakt med läkare.

Källa: Linköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!