Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för samhällsskydd i länet, har redan gett sitt medgivande – men påpekar att orten Vikingstad växer och att räddningstjänsten måste hålla koll på om olycksskyddet verkligen räcker.
När Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) fattade sitt inriktningsbeslut om Vikingstad i april opponerade sig en ledamot i styrelsen. Bengt Wastesson (KD) motsatte sig att brandstationen stängs.
”Jag kan inte medverka till att boende i Vikingstad med omnejd kommer att känna en minskad trygghet efter direktionens (styrelsens, reds anm) beslut” skrev Bengt Wastesson i ett tillägg till styrelseprotokollet.
Han är kritisk till att landsbygden mister samhällsfunktioner. ”Jag som själv är glesbygdsbo kan inte stillatigande se på när denna utveckling fortsätter” skriver Wastesson i sin inlaga.
Om brandstationen i Vikingstad skulle behållas är den i behov av kostsam renovering. Om RTÖG:s beslut om den framtida beredskapen i Vikingstad genomförs läggs brandstationen ned och Vikingstad ska ha två deltidsbrandmän i beredskap som alltid befinner sig på orten och har mindre utryckningsfordon med sig. Vid larm åker de direkt till olycksplatsen och påbörjar en räddningsinsats. Därtill rycker brandbilar ut från den heltidsbemannade stationen i Lambohov i Linköping.
RTÖG har analyserat körtider för att se hur förändringen skulle påverka utryckningstider och insatser, innan inriktningsbeslutet fattades.
Länsstyrelsen har gjort egna beräkningar och kommit fram till att Vikingstad-området får ett likvärdigt skydd och att RTÖG uppfyller de krav som politikerna ställt på räddningstjänsten.
Hur resonerar länsstyrelsen om det faktum att Vikingstads befolkning växer? I december kom beskedet att ytterligare 300 bostäder kan byggas där?
– Vi utgår från hur det ser ut i dagsläget. Om förhållandena skulle förändras, om det byggs mycket eller om någon tung industri flyttar dit till exempel, får vi kanske göra en ny bedömning, säger Carl Granström på länsstyrelsen.
Nu ska Linköpings kommun besluta om förslaget. RTÖG:s styrelseordförande och förbundsdirektör har gett en muntlig presentation av förslaget till politikerna i kommunstyrelsens planeringsutskott. Nu ska skriftligt material lämnas.
– När vi får en handling från RTÖG så blir det en tjänstemannaberedning och sedan går frågan till kommunstyrelsen, säger Kristina Edlund (S), ordförande i kommunstyrelsen.