Yrkesfiskaren Anders Nilsson har i år fått rycka ut fem gånger för att hjälpa människor som blivit fast ute på sjön när räddningstjänsten sagt nej. Även brandmän som Corren varit i kontakt med menar att det är problematiskt att räddningstjänstens kapacitet på sjön är begränsad.
Vad har egentligen räddningstjänsten för ansvar när det gäller att hjälpa personer som sitter fast ute på Roxen? Det beror helt och hållet på situationen, menar Per Nisser, verksamhetschef på Räddningstjänsten Östra Götaland. Samtidigt framhåller han att mycket ansvar ligger på individen själv. Räddningstjänsten kan man alltid räkna med när det är fara för liv – inte annars.
– På ett sätt är sjön precis som en väg eller skog. SOS skickar ingen ambulans eller räddningstjänst om du får motorstopp på vägen. Du får ringa en bärgare själv.
Problemet är att det inte finns någon bärgningsaktör i Roxen. Den ideella organisationen Sjöräddningssällskapet, med den lokala stationen i Vadstena/Motala, opererar främst i Vättern och har inte ansvar för Roxen. Mindre fordon, som vattenskoter och svävare, kan transporteras på trailer till mindre sjöar i Östergötland. Vid fara för liv händer det att Sjöräddningssällskapet, som helt drivs av frivilliga sjöräddare, tillkallas till Roxen av antingen räddningstjänsten eller SOS Alarm.
Vid soppatorsk eller motorhaveri är föreningens möjligheter att hjälpa till däremot begränsade.
– Vid sådana tillfällen kan vi bara assistera våra betalande medlemmar. Vi får och kan inte hjälpa andra eftersom vi är en helt ideell organisation, vilket gör att vi inte får konkurrera med privata assistansbolag, säger Henrik Elsehamn på Sjöräddningssällskapet Vadstena/Motala.
Det är minst sagt svårt att utröna om det över huvud taget finns någon att ta hjälp av, utöver fiskaren Anders Nilsson. Corren har varit i kontakt med flera assistansbolag, men ingen av dem har någon egen verksamhet i Roxen.
Inte heller Linköpings seglarsällskap eller Sportfiskebutiken Upplev vet vem man kan vända sig till.
– Det finns ju ingen direkt som rycker ut på Roxen. Man får förlita sig på andra båtmänniskor, säger sportfiskeguiden Tommy Henningsson som jobbar i butiken.
Både yrkesfiskaren Anders Nilsson och de tre vännerna som blev fast på Roxen i början av november tycker att räddningstjänsten borde ta ett större ansvar när människor fastnar ute på sjön.
Per Nisser säger att RTÖG måste prioritera sina larm, och att man inte ska räkna med att få hjälp av räddningstjänsten i alla situationer som inte bedöms akuta.
– Vi kan inte åka på hur många larm som helst och måste varje dag prioritera var behovet är som störst.
Fiskarna som fick motorhaveri i början på november hade försökt få hjälp på annat sätt innan de larmade er. Borde inte räddningstjänst rycka ut i ett sådant läge?
– Alltså, nej. Det borde vi väl inte. Mina kollegor vid vår räddningscentral gjorde den här bedömningen och jag litar jag på deras beslut. Av gammal hävd kanske man ser räddningstjänsten som något som räddar katter och leder ankor över vägen men så fungerar det inte 2022.
Men det här handlar ju inte om ankor. Här är det personer som är fast ute på Roxen i november och det börjar bli mörkt.
– Nej, visst. Men jag menar att när du säger ”borde ni inte göra den här välgärningen” så menar jag att det inte är det skattebetalarna betalar för. Kan man lösa det själv så ska man göra det.
Vi betalar för att få hjälp vid fara för liv?
– Ja, så kan man förenklat säga. Så fungerar all räddningstjänst. Alla sjöar i Östergötland hanteras på samma sätt.
Per Nisser bekräftar att räddningstjänsten genomförde fler insatser på Roxen innan omorganisation och försäljning av båt. Samtidigt ser han inte det som något negativt.
– I dag är vår räddningscentral mycket bättre på att bedöma och avgöra när vi behöver skicka ut enheter.
Men fiskaren Anders Nilsson känner ju att det plötsligt ligger ett stort ansvar på honom för att räddningstjänsten inte hjälper till längre.
– Det kan jag faktiskt inte svara på… Räddningstjänstens uppdrag är inte att bärga båtar när det inte är risk för liv, egendom eller miljö.
Räddningstjänsten har alltså inget ansvar när invånarna fastnar ute på sjön, så länge det inte är fara för liv. Men även då, när det gäller nödsituationer, är förbundets förmågor bristfälliga, menar brandmän som Corren talat med.
I dag har räddningstjänsten i Linköping tillgång till en mindre båt som fungerar bra vid lugnt väder, enligt brandmännen. Vid hårdare sjögång och större räddningsuppdrag tillkallas station Kvillinge i Norrköping som har en större båt.
– När det går vågor på förrädiska Roxen så är det vi i Norrköping som ska komma. Linköping har ju fått säga nej till uppdrag för att de inte kan ta sig ut med sin lilla båt, säger John Wernhede, skyddsombud på Räddningstjänsten i Norrköping.
Att köra den stora båten, som står uppställd på trailer, till Roxen beräknas ta dryga timmen enligt John Wernhede.
Per Nisser säger sig inte ha kunskap om hur lång tid det tar för båten från Norrköping att komma i vattnet i Roxen.
– Men att transportera en båt till en sjö eller hav tar alltid tid. Sitter man på Roxen och det blåser kan det såklart kännas som lång tid. Samtidigt har vi ju den mindre båten i Linköping som fungerar i de flesta fall.
Varför såldes den större båten som var placerad i Stångån?
– Den var tolv år gammal, väldigt stor och krävde mycket. Den låg inte heller i på vintern. Båten kunde inte användas i andra sjöar. Vi ville ha en båt som kan rädda alla inom vårt förbund inom rimlig tid, inte bara folk sommartid på Roxen.
Per Nisser tycker inte att det är något problem med att den större båten finns i Norrköping.
– Att Linköpings båt inte kan tas ut på Roxen på grund av vädret är inget som drabbar någon frekvent. Jag kan inte komma på en enda gång.
Bara för att det inte har hänt kan det ju hända i morgon.
– Allt kan hända. I morgon kan vi ha en brand i Kolmården samtidigt som det sjunker en båt på Roxen. Vi har en organisation som ska se till att alla invånare har ett skäligt skydd. Försvinner en av våra resurser från en station så omfördelas resurserna från andra ställen, det är fördelen med ett sådant här förbund.
Känner du dig trygg med er förmåga att hjälpa till i Roxen?
– Jag känner mig otroligt trygg med det.