Anna Lövsén är chef för division vatten på Tekniska verken. Hon berättar att problemen började i veckan. Då höjdes klorhalten i vattnet i Råberga.
- Anledningen till den högre klordoseringen är att vattnet vi tar in från Stångån för närvarande är grumligt och av sämre kvalitet. Då krävs mer klor vid reningen.
Hon betonar att klorhalterna inte varit skadliga för människor och djur.
- Systemen larmar om nivåerna blir för höga.
Under lördagen hörde allt fler kunder av sig till Tekniska verken med klagmomål på vattnet.
- Då bestämde vi att stänga Råberga vattenverk för att pumpa ur det dåliga vattnet, säger Anna Lövsén.
Sedan klockan ett på lördagen får alla Linköpingsbor istället sitt vatten från Berggårdens vattenverk, som tar sitt vatten från Motala ström. Men en del vatten från Råberga ligger kvar i systemet. Det beräknas ta två till tre dygn, räknat från klockan ett på lördagen, tills de längst bort belägna hushållen är av med det illaluktande vattnet. Till de områden som berörs hör Tannefors, Johannelund, Ekholmen, Hjulsbro och Ullstämma.
Enligt Anna Lövsén har vattenreningsprocessen iRåberga fungerat normalt under veckan. Samtidigt har dock Tekniska verken skickat prover från både Råberga och Stångån på bakterieanalys. Det tar mellan tre och sju dagar innan svaren kommer.
Finns det inte anledning att avråda från att dricka vattnet i väntan på analyssvaren?- De prover vi hittills tagit och det vi vet om reningsprocessen gör att vi inte ser skäl att varna . Vi ser ingen förhöjd risk.
Hur ska problemen i Råberga åtgärdas?- På lång sikt finns ett behov av att bygga om och bygga ut våra vattenverk med ytterligare processteg för att klara sämre vattenkvalitet. Det ligger beslut på 200 miljoner kronor för ett sådant arbete på Råberga och Berggården. Berggårdens ombyggnad har redan påbörjats, men merdelen av arbetet gäller just Råberga. Det som nu hänt bekräftar bara att vi tänkt rätt när det gäller den här satsningen.
På kort sikt fortsätter vi att leverera vattnet från Berggården tills vi kan säkerställa att det vatten vi har färdigbehandlat på Råberga är okej att släppa ut.
Kommer kunderna, som ju betalar för vattnet, att kompenseras?- Vi har inte haft sådana diskussioner ännu utan fokuserat på vattenkvaliteten, säger Anna Lövsén.
t