"Den här mängden vatten är det inte många system som klarar av"

Läget med översvämningarna efter den senaste tidens omfattande extremväder är fortfarande ansträngt. Under måndagen fortsatte arbetet med att hantera regnets konsekvenser.
"Den här mängden vatten är det inte många system som klarar av tyvärr.", säger Carl Eriksson, driftingenjör på Linköpings kommun.

Elisabeth Frödin är en av flera som påverkats av regnovädret. Bland annat hade hon fått vatten i sin källare.

Elisabeth Frödin är en av flera som påverkats av regnovädret. Bland annat hade hon fått vatten i sin källare.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-07-15 18:00

Men läget är trots allt bättre än vad det har varit under helgen. På flera platser har vattnet hunnit sjunka undan. 

–Vi har stängt av en del platser och det är mycket grusvägar som fått rännilar och så där. Det finns platser där vi fortfarande håller på att pumpa bort vatten där det inte kan ta sig bort av sig självt, säger Carl Eriksson. 

– Vi försöker att prioritera såklart och se till de platser där det är mest akut, samhällsviktigt eller helt enkelt påverkar människor mest. Men vi får in information lite pö om pö om nya platser också, fortsätter han.

Är det något särskilt ni prioriterar extra mycket just nu?

– Om det är en plats med mycket trafik på vägarna så blir det ju mer prioriterat att vi får undan vattnet där. Vi har tidigare erfarenheter och skyfallskartering över staden så vi vet på ett ungefär vilka platser som blir drabbade.

Finns det någon plats som är särskilt utsatt?

– Generellt sett så är det där det redan finns mycket vatten och lågpunkter som dammar och Tinnerbäcken till exempel, svarar Carl Eriksson.

För något år sedan installerade Linköpings kommun kulvertar som skulle bistå i arbetet med att hantera skyfall och stora mängder dagvatten. Tekniska verken bygdde också ett dagvattenmagasin, mitt emot Naturcentrum i Trädgårdsföreningen, för att minska risken för översvämningar vid kraftiga regnoväder.

"Helgens kraftiga skyfall fyllde upp det 1500 kvadratmeter stora magasinet helt. När vi kollade till magasinet i dag (måndag) på morgonen var det tomt.", summerar kortfattat Mattias Ahlbert, avdelningschef på Tekniska verken, dagvattenmagasinets framgång i ett mejl till Corren.

Beträffande kulvertarna är Carl Eriksson nöjd med hur de har fungerat under det kraftiga regnovädret.

– Jag skulle vilja påstå att de har fungerat bra. De har fyllts med vatten, vilket är meningen, sen har kapaciteten inte räckt till överallt, de har inte varit tillräckligt stora helt enkelt, men de har absolut fyllt en viss funktion. 

Är det aktuellt att bygga större kulvertar för att hantera vattenmängderna?

– Den här mängden vatten är det inte många system som klarar av tyvärr. Men vi jobbar ständigt med olika sätt för att hantera dagvatten. Till exempel att fördröja med kulvert och dammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!