År 1876 fick Ludvig Brunflo, som drev en bosättningsaffär, bygglov för att uppföra ett magazin (det stavades så på den tiden) på innergården till Storgatan 54.
144 år senare kommer magasinet väl till pass när Marcus och Erica Svennar vill utöka lokalerna till sitt ölcafé. Sedan någon vecka tillbaka är snickarna i full färd med att bygga om en del av den gamla uthuslängan.
– Det ska bli en festvåning för ungefär 30 personer. Det kan till exempel vara privata fester, ölprovningar eller företag som vill ha konferens och after work, berättar Erica.
I september ska det vara klart, om allt går enligt plan. Då är det dags för nästa steg, att bygga ett litet bryggeri inne i festvåningen. Det ska bli småskaligt, med kapacitet att brygga runt 100 liter åt gången. Tanken är att det framöver ska vara Backens eget öl i en eller två av de åtta kranarna.
– Det är nog ingen ekonomi i det om man ska räkna den egna arbetsinsatsen. Men vi tycker att det är kul att brygga och det är bra för varumärket. Vår nyanställda kock, Richard Norrby, är också hängiven hembryggare och vi tänker bjuda in andra som får komma hit och brygga, berättar Marcus.
Coronapandemin har förstås drabbat Backen, som alla andra, eftersom man inte kan ta in lika många gäster. Men på måndag eftermiddag räknar Marcus och Erica med rusning.
– Då är det dags att öppna uteservering på sommargågatan. Vi flyttade hela uteserveringen i ett stycke i höstas och under måndag morgon åker vi och hämtar den.