Enligt Tomas Rohal, psykolog på Psykologpartners i Linköping finns det flera faktorer som avgör om man väljer att gripa in eller inte.
– Det handlar inte så mycket om personlighet som det gör om omständigheterna. Det är svårt att säga vem som kommer att stå upp och visa civilkurage i en situation. Det vanligaste är faktiskt att folk inte gör något alls. Det finns en hel del forskning på området och generellt kan man säga att ju färre människor man är, desto större chans att är det man väljer att ingripa, säger han. Relationen till personen spelar också väldigt stor roll, är det en person du känner eller en främling. Ropar någon på hjälp kan det också bidra till ingripande.
Liten betänketid
Enligt Tomas Rohal fungerar det så att i en stor grupp människor fördelas ansvaret kollektivt. Känslan av ansvar sprids istället ut på gruppen och man förväntar sig att någon annan ska agera. Enligt Rohal ökar också chansen till ett ingripande om det är, som i fallet med dubbelmordet i Ljungsbro, en pågående misshandel.
– Ju närmare inpå en situation sker, desto mindre betänketid får du. Händer något nära inpå hinner du ofta inte reflektera över vad som håller på att ske. Därför hinner du inte heller tänka på de eventuella farorna du själv utsätter dig för. Avståndet kan bli som en sköld, säger han.
Att folk därför skulle dra sig från att ingripa i framtiden, med tanke på vad som hände på Åsgatan 2004, eller i Ljungsbro i helgen ser han därför som osannolikt.
– Det är ofta impulsiva handlingar. Du ser en person i nöd. Det bara händer. Känslan av osårbarhet kan också påverka. Har du aldrig själv tidigare varit med om något liknande och inte vet riskerna ökar chansen att komma till undsättning.
Ingen skillnad på könen
Att det skulle vara skillnad på män och kvinnor kan inte Tomas Rohal säga. Enligt honom är det nästan bara omständigheterna som avgör huruvida någon väljer att hjälpa till.
– Det finns inget som tyder på att något av könen skulle vara överrepresenterat. Samma när det gäller ålder. Äldre människor kan ofta ha mer erfarenhet och kompetens att göra något. Samtidigt har yngre sällan råkat ut för liknande situationer och kan därför uppleva riskerna med ett ingripande som mindre.