Psykisk ohälsa i fokus på LiU

Ångest. Stress. Ätstörningar. Sociala medier. Allt flera unga lider av psykisk ohälsa. Men det är fortfarande en sjukdom som är svår att prata om. På lördagen arrangerade medicinstudenter en temadag med fokus på bland annat suicid och suicidprevention.

Hanna Östenberg, på Consensus som är de medicinska fakultetens studentkår var med och arrangerade temadag om psykisk ohälsa på Hälsouniversitetet i Linköping 28 april.

Hanna Östenberg, på Consensus som är de medicinska fakultetens studentkår var med och arrangerade temadag om psykisk ohälsa på Hälsouniversitetet i Linköping 28 april.

Foto: Annica Hesser

Linköping2018-04-28 21:04

I Hälsouniversitetets lokaler intill Universitetssjukhuset i Linköping ägnades lördagen åt samtal och föreläsningar kring psykisk ohälsa. Bakom arrangemanget stod Consensus, den medicinska fakultetens studentkår. Idén till temadagen väcktes redan i höstas och när den väl arrangeras den här dagen i april är ämnen som ångest och depression på mångas läppar då den senaste veckans medierapportering har handlat om världsartisten Tim "Avicii" Berglings bortgång. Hans dödsfall har följts världen över och häromdagen gick hans föräldrar ut med ett öppet brev där de berättade att han inte hade orkat mer. Han led av psykisk ohälsa efter en lång press i musikindustrin.

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland ungdomar i dag. Varje dag tar fyra personer sitt liv i Sverige. Och allt fler lider av psykisk ohälsa. Trenden märks även på universitetet där det skett en stor ökning av psykisk ohälsa bland studenterna, berättar Mia Andersson, projektledare på Consensus.

– Vi har gjort en studentundersökning här på universitetet där man kan se att den största ökningen av psykisk ohälsa är på den medicinska fakulteten. Man har sett att 25 procent har upplevt så stark ångest så att deras studier har blivit påverkade. Över 50 procent lider av stress som också påverkar studieresultaten negativt.

Det var då idén om att skapa en temadag kom upp.

Drygt hundra personer kom för att lyssna till föreläsarna. En av de studerande som är på plats är Kristoffer Sundbäck, 25 år, som pluggar på läkarprogrammet.

– Det är ett viktigt och aktuellt område som berör både våra professioner och som berör personligen.

Temadagen inleddes med föreläsarna Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg som driver den framgångsrika "Ångestpodden". Med podden hoppas de att andra tjejer och killar ska känna att det är okej att må dåligt. Det var också ämnet på deras föreläsning: "Förr eller senare känner du igen dig" där de delade med sig av sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

– Jag drabbades av panikångest när jag var 17, i dag är jag 25, och för mig har det varit viktigt att prata om det, säger Ida Höckerstrand.

De har också sett nära vänner må dåligt.

Båda tror att sociala medier och det digitala mediesamhället är en stor orsak till att unga att mår dåligt.

– Trots att vi är medvetna om det så får vi själva öva oss varje dag att inte jämföra oss med andra, säger Sofie Hallberg. Det gäller att det också finns platser på sociala medier dit man kan vända sig om man inte mår så bra. Och där personer kan inspirera andra som inte mår bra till att prata om hur de mår på riktigt.

Samtalet leder in på det som hände Tim "Avicii" Bergling och den dokumentär som SVT sände för andra gången några veckor innan han hittades död den 20 april. I den vittnar han flera gånger om hur dåligt han mådde. Sofie Hallberg tycker att dokumentären är viktig och att alla borde se den.

– Han var en person som vågade berätta om hur dåligt han mådde. Där var det snarare omgivningen som kanske inte vågade lyssna och ta hans rop på hjälp på allvar för att man inte kanske tror att det kan gå så långt som döden. Men psykisk ohälsa är en dödlig sjukdom och är ännu farligare om man inte pratar om det och ännu värre om omgivningen inte lyssnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!