Psykiatrin stänger ner en fjärdedel av vårdplatserna

Redan innan sommaren var det ont om slutenvårdsplatser inom psykiatrin på US, men nu blir de ännu färre. Sjuksköterskebristen gör att en fjärdedel av platserna måste stängas och nu varnar läkarna för "enorma risker" för patientsäkerheten.

För första gången stänger psykiatrin i Linköping ner en del av sina slutenvårdsplatser under sommaren. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med personal.

För första gången stänger psykiatrin i Linköping ner en del av sina slutenvårdsplatser under sommaren. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med personal.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2023-06-30 05:00

Brist på sjuksköterskor och svårigheter att hyra in personal har resulterat i att psykiatriska kliniken i Linköping stänger 8 av sina 33 slutenvårdsplatser under sommaren.

Martin Samuelsson är facklig representant på psykiatriska kliniken för Läkarföreningen Östergötland.

– Vi oroar oss för arbetsmiljön. Redan nu har vi en pressad situation. Östergötland är den region med lägst antal platser per invånare redan innan nedstängningen. Under 2022 var snittbeläggningen på 110 procent. Det skapar en kroniskt svår situation. Utifrån det läget ska vi nu dra ner ytterligare, det leder till oro och mer stress.

Han berättar att det ger betänketid för läkaren att lägga in en patient och att det nu kommer att finnas en rädsla för att fatta beslut.

– Nu riskerar läkarna på avdelningen att pressas till att ta beslut som de inte hade tagit annars. Vi har redan svårt att upprätthålla omsättningen för att frigöra platser för de som kommer in och behöver vård. Det är vi läkare som blir ansvariga.

Läkargruppen har vid ett samverkansmöte lämnat in en gemensam skrivelse, där de bland annat skriver att läkarna hänvisas till att ta "enorma risker med patientsäkerheten" som går emot deras egna bedömningar. Men Martin Samuelsson är tydlig med att den som behöver vård ändå kommer att få det.

– Måste någon läggas in så lägger vi in den. Vi går efter medicinska indikationer, men det är inte så här svensk välfärd ska se ut. Det här skapar oro i alla led. Det blir en stress för oss att hitta den vi ska skriva ut för att få plats. Vi kommer ha svårt att hinna med arbetet. Vissa kanske inte orkar jobba på grund av stressen. Det sliter oerhört hårt på oss. Vi är jätteoroliga.

Neddragningarna kan även resultera i långvariga effekter när platser inom beroendevård och tillnyktring minskar. Under sommaren kommer det bara att finnas två platser på tillnyktringsenheten.

– Vi kan inte vara lika generösa som vi vill vara. Det blir högre belastning på polisen och personer som kommer in med missbruk, kanske får åka hem utan avgiftning. Början på ett drogfritt liv får vänta. 

Marita Ström är verksamhetschef för psykiatriska kliniken i Linköping.

– Vi brukar ju inte stänga ner under sommaren. I Linköping har man inte gjort det förut, men i Norrköping stänger man ner varje år. Det vi gör nu är precis som resten av sjukhuset med planering i olika steg, så vi hoppas att vi ska klara det bra ändå. Det är ingen som vill stänga vårdplatser, men så ser det ut.

Hon berättar att de försöker avlasta genom att ge permissioner, skriva ut patienter till kommunen och arbeta förebyggande.

– Precis som resten av sjukvården har vi problem med sjuksköterskebemanning, så det är vad det handlar om. Vi har försökt hyra in sjuksköterskor, men inte lyckats och har brist på egna. Är man är legitimerad sjuksköterska så är man hemskt välkommen att komma och arbeta hos oss.

Det saknas 6 sjuksköterskor i psykiatriska klinikens slutenvård – det skulle behövas 22, men finns bara 16.

– I höstas tappade vi flera sjuksköterskor på en gång och då fick vi börja ta in hyrsjuksköterskor, ett avtal som vi tänkt att vi ska avsluta i höst. Fast under sommaren går det inte att få tag på hyrsjuksköterskor heller eftersom de också ska ha semester. Det tycker jag är jättemärkligt eftersom det är då de behövs.

Riskerar läkarna att pressas till att skicka hem patienter som inte borde skickas hem?

– Det hoppas jag inte. Vi har en priolista för dem som absolut ska ha slutenvård, vi får inte neka det. Neddragningen frångår inte det, utan det ser vi till att upprätthålla. Vi jobbar tillsammans med psykiatrin i Norrköping och Motala. Kniper det så köper vi platser utanför Östergötland också.

Men finns det platser att köpa?

– Det brukar lösa sig med de sjukaste som absolut behöver slutenvård.

Finns det inget annat sätt än att stänga?

– Nej, jag vet inte. Det här bestämdes med ganska kort varsel utifrån sjukdomsfall och så. Hade vi haft mer tid på oss, så hade vi kanske kunnat utöka vår dagvård. Nu bygger vi ut vår mobila öppenvård, vilket kanske kan förebygga att det blir inläggning. Sen har vi också psykiatriambulansen som kör på nätterna, den är också ett komplement. Fast det går ju till en gräns, de som är i absolut behov av slutenvård kan man inte vårda hemma, men då ser vi till att vi har plats för dem som verkligen behöver det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!