Bonava vill bygga 30 bostäder vid Häggvägen

2011 stoppades planerna på att bygga bostäder vid Häggvägen. Nu görs ett nytt försök med ett bantat förslag med 30 lägenheter.

Bonava vill bygga vad man kallar "stadsvillor", femvåningshus där den övre våningen är indragen. Arkitekt: Bengt Winell

Bonava vill bygga vad man kallar "stadsvillor", femvåningshus där den övre våningen är indragen. Arkitekt: Bengt Winell

Foto: Bonava

Linköping2024-06-09 05:00

Det rör sig om tomten mittemot Ånestadsskolan, där parkförvaltningen förr hade lokaler. Redan för 20 år sedan hade kommunen tankar på att riva byggnaderna där för att bygga vårdbostäder.

I stället såldes tomten till NCC som 2011 ansökte om en detaljplan för att bygga cirka 90 bostäder, ett antal som senare krymptes till 50–70. Kommunen hakade på och ville bygga vårdbostäder på skolans fotbollsplan. 

Protesterna mot byggplanerna blev dock kraftiga och det hela rann så småningom ut i sanden.

Nu vill Bonava – en avknoppning från NCC – komma till skott med ett bantat förslag. Företaget har rivit parkförvaltningens gamla lokaler och vill bygga tre femvåningshus med sammanlagt 30 bostadsrätter. Fotbollsplanen är inte längre aktuell att bygga på.

Anders Rosell, affärsutvecklare på Bonava, menar att de tre husen skulle bli ett lyft för området.

– Nu är det bara grus och ett högt stängsel där. Vimanshäll är värd en bättre miljö än en rivningstomt, säger han.

Bonava har lämnat in en ansökan om ny detaljplan, en ansökan som samhällsbyggnadsnämnden kommer att ta ställning till. Rosell hoppas att arbetet med en detaljplan kan starta snabbt och inte fastna i kommunens plankö.

– Vi har haft byggdialoger kring detta. Då har kommunen bett oss vänta med vår ansökan tills strukturen kring detaljplanen vid Älgvägen har klarnat. Och vi har väntat, så nu hoppas jag att vi blir prioriterade, säger Anders Rosell. 

Karta: Häggvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!