På kultur- och fritidsnämndens sista sammanträde före jul kom beskedet om att Kulturskolans dans och teater ska övergå i Folkuniversitetets regi. Ett beslut som får föräldrar, elever och lärare på Kulturskolan att reagera.
– På sista arbetsdagen före jul fick vi veta att det skulle bli så här, säger Monia Sundin som är lärare på Kulturskolan.
Småpengar
Verksamheten på Kulturskolan är konkurrensutsatt vilket innebär att den politiska majoriteten i kultur och fritidsnämnden valde de billigaste alternativen. Alternativ som betyder att kommunen sparar 1 140 kronor om året på dansverksamheten. De kronorna har väckt starka reaktioner.
– Dans för mig är som en relation och en trygghet. Och relationer och trygghet kan inte behandlas som en handelsvara, säger Norea Appleby.
Hon är 14 år och har dansat så länge hon kan minnas, de senaste åren på Kulturskolan. Hon blev besviken när hon fick veta att kultur- och fritidsnämnden har sålt skolans dans och teaterverksamhet. Därför startade hon en namninsamling och under helgdagarna har hon samlat in 290 namn. En lista som ska byggas på med fler namn innan den lämnas in till politikerna på Linköpings stadshus.
För det är där kritiken ligger, mot politikerna och inte mot Folkuniversitetet som vann upphandlingen.
– Vi har byggt upp det här i sju år, dansen har 450 elever och lika många står i kö och det är våra lärare som har byggt upp det här och så ska nämnden bara ge bort allt till någon annan, säger Monia Sundin.
Riskerar få sparken
Teater och dansverksamheten har totalt fyra lärare. Fyra lärare som har byggt upp ett stort intresse och som lockar till sig nya elever och som står i kö till deras populära kurser. Men nu, efter sju års uppbyggnad, riskerar alltså samma lärare som har byggt upp verksamheten att få sparken.
– Det är ju det som är så sjukt, att vi har byggt upp allt som bara ska ges bort helt utan vidare, teaterverksamheten startade på Kulturskolan, det är vår verksamhet och så ska vi bara ge bort allt, säger Monia Sundin.
Kulturskolan ska fortfarande bedriva musik som är den största av verksamheterna men alla delar samkörs ofta och eleverna jobbar tillsammans i olika uppvisningar och framträdanden. Framträdanden som enligt föräldrar och lärare blir svårare att genomföra med fler aktörer. Allt är enklare när det går under samma tak.
– Vi har flera uppvisningar som är årets höjdpunkter, det är inget man säljer, man kan inte upphandla barn, finns det inga mänskliga politiker, säger Monia Sundin.
Folkuniversitetet har tidigare haft delar av verksamheten men de senaste sju åren har allt fungerat under samma tak. Konceptet har varit vägvinnande men nu när skolan är konkurrensutsatt riskerar, enligt föräldrar och lärare, verksamheten att genomgå en kraftig försämring.
Dansverksamheten har i dag aktiviteter, förutom på Kulturskolan, också i Hjulsbro, Linghem, Vikingstad, Kärna, Ljungsbro och Fredriksberg.
Andra sneglar
– Det är ingen politiker som tackar våra lärare för det, att vi också tänker på ytterområdena med våra lärare som åker dit i ur och skur, och så vet ingen vad som händer med dessa lärare som har ställt upp så mycket.
Totalt har Kulturskolan 3 500 elever, skolan är aktad och har lockat till sig andra kommuners blickar.