Protester mot att barn skickas ut

De senaste dagarna har en våg av protestbrev nått den svenska regeringen. Människor är upprörda över att barn skickas mot sin vilja till Afghanistan.

STOCKHOLM 2016-10-22 . En manifestation mot de hårdare asylreglerna pågår i Stockholm. Nätverket som kallar sig #vi står inte ut, kräver att Sverige "återgår till att följa barnkonventionen", "slutar tvinga barn i asylprocessen att bevisa sin ålder för att få skydd", "stoppar inhumana tvångsavvisningar", "inför humana asyllagar" och "bara skriver återvändandeavtal med säkra mottagarländer".
Särskilt kritiserar nätverket det nya återtagandeavtalet mellan Sverige och Afghanistan.

STOCKHOLM 2016-10-22 . En manifestation mot de hårdare asylreglerna pågår i Stockholm. Nätverket som kallar sig #vi står inte ut, kräver att Sverige "återgår till att följa barnkonventionen", "slutar tvinga barn i asylprocessen att bevisa sin ålder för att få skydd", "stoppar inhumana tvångsavvisningar", "inför humana asyllagar" och "bara skriver återvändandeavtal med säkra mottagarländer". Särskilt kritiserar nätverket det nya återtagandeavtalet mellan Sverige och Afghanistan.

Foto: Lars Schröder / TT

LINKÖPING2016-10-30 19:45

På bara några dagar har över hundra brev trillat in på regeringskansliet. Det är gode män, lärare, läkare och andra människor som i sitt yrke möter flyktingar som skrivit breven.

Bakgrunden är att Sverige nyligen tecknade ett avtal med Afghanistan om att landet ska ta emot de flyktingar som inte bedöms ha asylskäl i Sverige.

Det som alla dessa yrkesverksamma har sett sen dess är att barnen plötsligt får sin ålder uppräknad så att de inte längre är barn. Den som fram till nu betraktats som 15 år blir plötsligt 18 år och kan då skickas ut ur landet.

Brevskrivarna hävdar att Sverige bryter mot barnkonventionen och de påpekar för den svenska regeringen att barn i en asylprocess inte ska tvingas bevisa sin ålder.

Några av brevskrivarna hänvisar till rapporter om att det inte är säkert att återvända till Afghanistan, särskilt inte för den som tillhör folkgruppen hasarer. De är en minoritet som jagas och dödas av talibaner.

När det gäller åldersbestämning påpekar en av brevskrivarna att det är fullständigt omöjligt att avgöra hur gammal någon är. Särskilt om barnet varit på flykt stora delar av sitt liv, tvingats arbeta sen det var litet och inte haft tillgång till läkarvård eller tandvård.

Hon gör en jämförelse med hur en 15-åring såg ut i Sverige år 1916. "Titta på en bild av en 15-årig svensk från 1916 och se om du tycker att denna person ser ut som just 15 år", skriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!