Det var en oenig arbetsmarknadsnämnd som före semestern antog sin åtgärdsplan för att få budgeten i balans. Och i de planerade åtgärderna ingår bland annat att dra in finanseringen av de två projekten, vilket ger en besparing på 3,7 miljoner kronor nästa år.
Det handlar om projektet Linkstep som på 1,5 år ledde till att cirka 100 personer, som är långt från arbetsmarknaden, fick jobb. Och det andra berörda projektet är Trygghetsvärdar i Ryd och i Skäggetorp, som var kopplat till kommunens 500 jobb-uppdrag. Båda projekten drivs av Stångåstaden och medfinansieras av nämnden. Inom projektet Trygghetvärdar vill nämnden avveckla lönestödet till sex trygghetsvärdar från Linköpings utsatta områden. Från årsskiftet, när nämnden avslutar finansieringen, är dessa två projektens framtid högst osäker.
Politikernas åsikter om beslutet går isär.
– Vi måste ha en budget i balans, alla andra nämnder i kommunen måste ha det. Och vi måste fokusera på vår kärnverksamhet. Vår kärnverksamhet är att organisera insatser som leder till att folk flyttar från försörjningsstöd till arbete. Linkstep var ett lyckat projekt, men bara en tredjedel av de som fick jobb hade försörjningsstöd tidigare. Vi vill gärna att Linkstep finns kvar och vi kan hjälpa till, men vi kan inte göra arbetsförmedlingens jobb, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.
När det gäller projektet Stångåstadens Trygghetsvärdar är han också bestämd.
– Stångåstaden är ett bolag som går med vinst på 200 miljoner kronor. Det känns onödigt att vi finansierar deras projekt. I coronas spår kommer det nu en kristid och då är det extra viktigt att vi gör rätt insatser. Kommunen ska göra sina insatser och staten sina. Vi ska satsa i stället på extratjänster och dessa kan finnas bara inom kommunens egna verksamheter skola, omsorg och vård. Inte inom kommunens bolag.
Oppositionen, som hade reserverat sig emot beslutet, anser att den här besparingen är liten i förhållande till befarade konsekvenser.
– Att nämnden går med stort underskott beror på ökade kostnader för ekonomiskt bistånd, det har ingenting med arbetsmarknadsinsatser att göra. Beslutet är direkt kontraproduktivt. De personer/trygghetsvärdar som förlorar sitt lönestöd och jobb blir arbetslösa och kan kanske till slut behöva ekonomiskt bistånd. Det här är en liten besparing som kan leda till mycket värre konsekvenser och större kostnader, säger Ali Hajar (S), nämndens vice ordförande.
Stångåstadens undersökningar av den upplevda tryggheten i Ryd och Skäggetorp har visat att både näringslivsidkare och invånare i dessa områden känner sig tryggare efter att trygghetsvärdar har anställts. Ali Hajar anser att tryggheten i de utsatta områdena är hela kommunens angelägenhet, inte bara Stångåstadens. Och när det gäller projektet Linkstep – där Stångåstaden försökte matcha olika företags behov med projektdeltagares kompetens– är Ali Hajar minst lika bedrövad.
– Vad spelar det för roll att bara en tredjedel av de som fick jobb var beroende av ekonomiskt tillstånd. De hade ändå inget jobb. Det finns över 4 000 vuxna i Linköping som är långt från arbetsmarknaden och behöver extra hjälp för att få jobb. Med nuvarande takt behöver Arbetsförmedlingen flera decennier för att sysselsätta dem.
Liberalerna har också reserverat sig emot åtgärdsplanen. L ville, bland annat, ha flera extratjänster och introduktionsjobb.