Till hösten startas projektet "Linköpings unga hållbarhetsambassadörer" i Skattegården i Skäggetorp. Projektet handlar om att engagera högstadieelever i hållbarhetsfrågor. Målet är bland annat att de boende ska källsortera mer och att andelen hushållsavfall per lägenhet ska minska.
– Hållbarhetsambassadörerna kommer att få utbildning i bland annat miljö, teknik och ledarskap, och tanken är att de ska vara förebilder för andra samtidigt som de själva utvecklas, säger miljökommunalrådet Nils Hillerbrand (MP).
– Vi kommer att utbilda två kullar det närmaste året, med tio ungdomar i varje. Om det fungerar bra så vill vi sprida det till andra stadsdelar.
Grön tråd
Ambassadörerna är ett av fyra nya hållbarhetsprojekt som presenterades på en presskonferens på måndagen.
– Det finns en grön tråd, och det är att projekten handlar om både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, säger Lars Hillerbrand.
Ett av projekten handlar om att skapa en ursprungsmärkning för naturbeteskött från Linköping och Östergötland. Målet är att öka efterfrågan på lokalt producerat kött från djur som gått på naturbete.
– Då får vi fler betesdjur som bidrar till att bevara den hotade biologiska mångfalden genom att hålla markerna öppna, fortsätter Nils Hillerbrand.
Arbetet med att ta fram den nya märkningen ska göras i samverkan med Vreta kluster, Östgötamat och Naturbeteskött i Sverige.
Goda exempel
Under hösten kommer Linköpings kommun att bjuda in företag som är stora elkonsumenter till ett nätverk kallat Linköpingsinitiativet. Syftet med nätverket är att skapa ett offensivt klimatarbete och sprida goda exempel.
– De största elanvändarna har verksamhet både nationellt och internationellt. Det ger bra förutsättningar för att också sprida goda exempel globalt, säger miljökommunalrådet Nils Hillerbrand (MP).
Utökad solkarta
Vidare vill kommunen utveckla den solkarta som redan finns för Linköpings tätort till att omfatta även landsbygden. Solkartan visar vilka fastigheter som är lämpliga för installation av solceller, utifrån fastighetens läge och utformning.
– Det finns ett stort intresse för solel även på landsbygden och vi vill underlätta installationer av solceller så mycket vi kan, säger Nils Hillerbrand.
I kommunens hållbarhetsarbete ingår också ett antal små projekt, som att skapa miljöer som gynnar vilda bin. Den totala summan för hållbarhetsprojekten är 6,7 miljoner kronor.