Projekt för unga på export till Stockholm

Nu går Linköpings brottsförebyggande jobb bland ungdomar på export till Stockholms förorter.

Foto:

LINKÖPING2013-01-02 12:59

Linköpings cykel- och mopedförening ska hjälpa miljonprogramsområdet Hallonbergen att kopiera det framgångsrika konceptet, och Fryshuset har bett föreningen att ta fram en handbok.

– Varje stadsdel skulle ha en sån här cykelförening. Jag vet att kriminaliteten och skadegörelsen skulle minska då, säger en av de engagerade ungdomarna.

Cyklar samlas in

Linköpings cykel- och mopedförening (LCM) höll till en början till i en källarlokal i Skäggetorp.

Konceptet var enkelt. Mats Gustafsson, som står bakom idén, beskriver hur övergivna cyklar samlas in i stället för att dumpas på skroten, tonåringarna får jobba med att laga och fräscha upp dem, sedan säljs cyklarna på laglig väg och de vita pengarna används till roliga saker som go kart-åkning, paddling eller restaurangbesök.

– Det ska vara en snabb belöning och alla samarbetar för att nå dit, säger Mats Gustafsson.

Mekar, fikar, snackar

I dag är föreningens verksamhet i Skäggetorp nedlagd eftersom ingen ledare vill ställa upp där. I stället har föreningen öppnat en källarlokal i Ryd (en lokal i Åleryd finns också). Uppåt 20 ungdomar kommer till Rydslokalen varje öppetkväll. De mekar, fikar och snackar. Också om allvarliga saker som skolarbetet, ekonomi och framtiden.

– Vi pratar konkret om ekonomi. Om att det är låglönejobb som väntar dem om de inte sköter skolan. Vi förklarar att pengar och jobb och en bra bil och en fin bostad inte kommer upp-ifrån, det måste man jobba för, säger Mats Gustafsson.

Gemensamt uppdrag

Riad Yakob, som bor i Lambohov, kommer efter heltidsjobbet på Coop Extra i Berga till källarlokalen i Ryd och handleder tonåringarna i cykelverkstaden. Han och Mats pratar om samarbetet: I gruppen försvinner snabbt språkliga, etniska och kulturella gränser. Ungdomarna jobbar med ett gemensamt uppdrag, cyklarna, mot ett gemensamt mål: Lön från försäljningen.

Bostadsbolag nappade

Ryktesvägen har Stockholm fått kännedom om LCM:s verksamhet i Linköping. En hantverkare på jobb i Vällingby berättade för bostadsbolaget där hur LCM samlar in och renoverar cyklar och sysselsätter områdets unga med meningsfulla uppgifter.

Resultatet blev att bostadsbolaget genast skänkte 56 cyklar och tolv barnvagnar till LCM. För i Stockholm fanns ingen sådan verksamhet att ge dem till.

– Vi tyckte det var rätt tokigt och tänkte att det måste väl gå att starta en sån här förening i Stockholm också, säger Mats Gustafsson.

Metodhandbok

Med hjälp av Fryshuset (som organiserar insatser för ungdomar) fick LCM kontakt med intresserade i Hallonbergen, ett miljonprogramsområde från 1960-talet norr om Stockholm. Där kommer LCM att bistå med att starta en cykelförening så snart en ansvarig utsetts och en lokal hyrts.

Fryshuset har bett Tillväxtverket om pengar för att producera en metodhandbok för alla som vill öppna projekt som LCM:s och föreningen ska hjälpa till att författa handboken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om