Prognosen: "Fler äldre och ett sviktande elevunderlag"

Färre barn föds, barnfamiljer flyttar ut och andelen 80-plussare blir större. De slutsatserna drar Linköpings kommundirektör Paul Håkansson av kommunens nya befolkningsprognos.

År 2032 är Linköpingsborna ungefär 180 000 stycken. Det visar kommunens nya befolkningsprognos.

År 2032 är Linköpingsborna ungefär 180 000 stycken. Det visar kommunens nya befolkningsprognos.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-04-14 11:00

Under 2022 ökade Linköpings invånarantal med 1 146 personer – vilket gör att antalet Linköpingsbor numera är 166 673. I den befolkningsprognos som kommunen årligen tar fram, som ett underlag i planeringen av exempelvis äldreboenden och förskolor, förväntas invånarantalet att öka med i snitt 1 500 personer per år fram till 2032. Det skulle innebära cirka 180 000 Linköpingsbor.

undefined
Linköpings kommundirektör Paul Håkansson konstaterar att färre barn föds, att barnfamiljer flyttar från Linköping och att andelen äldre växer. "Vi har ett lokalöverskott på skolsidan samtidigt som vi har ett stort behov av att utveckla äldreomsorgen", säger han.

– Det är få kommuner i det här landet som ökar med de här siffrorna. Det är fortfarande de stora universitetsorterna som vi pratar om. Över en tioårsperiod ökar vi med lika många invånare som det finns i en mindre kommun i Östergötland, säger Linköpings kommundirektör Paul Håkansson.

Vad drar du för slutsatser av den nya befolkningsprognosen?

– Den trend som vi såg för ett år sedan fortsätter och förstärks. Det är relativt få som föds, förra året var ett "all time low", och vi ser också att vi har en utflyttning av barnfamiljer från Linköping som vi nog kan räkna med fortsätter. Vi får fler äldre och har över tid ett sviktande elevunderlag i våra skolor.

– En annan faktor som påverkar är invandringen. Det var den som höll uppe invånarökningen från 2016 och några år framåt. Vi ser inte att vi kommer att komma tillbaka till samma höga nivåer, fortsätter Paul Håkansson.

Vad är orsakerna till att färre barn föds och att barnfamiljer flyttar ut?

– Vissa anser att det byggs för lite men på grund av prisbilden är det få barnfamiljer som kan efterfråga en ny villa i Linköping – i synnerhet inte med den ränteutveckling som vi har haft, säger kommundirektören och fortsätter:

– När det gäller det låga barnafödandet beror det bland annat på att andelen kvinnor i normal barnafödande ålder är låg, och så ser det ut i hela Sverige.

undefined
Under 2022 blev Linköpingsborna 1 146 fler. Fram till 2032 är bedömningen att invånarantalet kommer att växa med 1 500 personer om året.

Befolkningsutvecklingen påverkar också kommunens framtida budgetar. Enligt Paul Håkansson måste mer pengar satsas på äldreomsorgen under de kommande åren medan skolan, på grund av ett sviktande elevunderlag, får en mindre del av budgeten.

– Det kommer att återspeglas i det budgetunderlag, för 2024, som jag kommer att lämna till politiken om några veckor, säger kommundirektören.

Men går prognosen att lita på?

– Det som skulle få störst effekt på befolkningsprognosen är en förändring av flyktingpolitiken, och när det gäller barnafödandet och utflyttningen har det mycket med den ekonomiska utvecklingen i samhället att göra. Där kan det så klart ske förändringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!