Elpriserna i Sverige har slagit alla tiders rekord den här hösten. Pär Kaller, vd för elbolaget Bixia, bedömer att vi får leva med höga elpriser även fortsättningsvis.
– Någon dramatisk sänkning tror inte vi på. Vi får räkna med höga elpriser, särskilt om det blir en kall vinter, säger han.
Vad är ditt råd till den som fasar för vinterns elräkningar?
– Mitt främsta råd är att se över sin förbrukning – att släcka lampor och vara försiktig. Är man osäker på vad man har för elavtal bör man ta kontakt med sin leverantör och ta en diskussion, säger Kaller.
De höga elpriserna har många orsaker. Reserverna i vattenkraftverken är låga efter flera ovanligt torra månader. Det har dessutom blåst mindre än vanligt och kärnkraftverkens översyn har tagit längre tid än planerat. Priserna på olja och gas har stigit, liksom priset på utsläppsrätter. Nya elkablar från Norge till Tyskland och Storbritannien påverkar också elpriset här i Sverige.
Elen är betydligt billigare i norra Sverige, eftersom ledningskapaciteten söderut inte räcker till. Östgötarna kan trösta sig med att det i alla fall inte är dyrast i landet här – i södra Götaland är elpriset ännu högre.
– Här kan man se två framtidsscenarier. Det ena är att bygga ut överföringskapaciteten. Det andra är att vi blir duktigare på att producera och förbruka på samma ställe. Jag tror mest på det senare, säger Pär Kaller.
Elpriset varierar också kraftigt över tid eftersom produktionen blir allt ojämnare när vind- och solenergi byggs ut. Häromdagen var elpriset till och med negativt när det blåste kraftigt i Tyskland och vindkraftverken snurrade för fullt.
– Det här blir energibranschens utmaning i framtiden. Vi kommer att ha el i systemet så att det räcker, men kanske vid fel tidpunkt och på fel plats. Vi måste producera mer där efterfrågan är stor och vi behöver bli mer flexibla i vår förbrukning. Lagring av el kommer också att bli en stor fråga, säger Pär Kaller.
Hårdast slår förstås höga elpriser mot den som har en eluppvärmd bostad. Nästan en tredjedel av Sveriges småhus värms med enbart el – hälften av dem med direktverkande el och hälften med vattenburen elvärme.
I Linköping dominerar fjärrvärmen och där är priserna betydligt stabilare. Vid årsskiftet höjdes priset med 0,8 procent och vid kommande årsskifte väntas en höjning med 1,3 procent.