Professor: SD:s kärna är intoleransen

Politikermissnöje står inte bakom Sverigedemokraternas valframgångar. Det SD-väljarna har gemensamt är i stället främlingsfientlighet och intolerans gentemot muslimer, enligt en ny undersökning gjord på Linköpings universitet.

Linköping2014-12-04 15:32

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson har i dagarna gjort klart och tydligt att invandringen är den helt avgörande frågan för hans parti. Varje regering som driver en generös flyktingpolitik kommer att röstas ner, och det extraval som ska ske 22 mars vill Mattias Karlsson ska bli "en folkomröstning om invandringen".

En ny undersökning som publiceras i dag bekräftar bilden av att det just är synen på invandringen som förenar även de sverigedemokratiska väljarna. Peter Hedström, professor och föreståndare på Institutet för analytisk sociologi, IAS, på Linköpings universitet har tillsammans med Tim Müller, filosofie doktor och forskare på samma institution, undersökt attityder gentemot muslimer bland väljare före och efter årets val.

Att undersöka främlingsfientlighet är svårt, eftersom raka frågor gärna leder till tillrättalagda svar. Forskarna har därför ställt attitydfrågor, där respondenterna fått beskriva sin inställning till att ha personer med muslimsk bakgrund som vårdpersonal för sina föräldrar, som grannar och som ingifta i sina familjer. Det visade sig att av SD-väljarna ställde sig 45 procent negativa till en muslimsk vårdare, 50 procent negativa till en muslimsk granne och 80 procent negativa till en muslimsk familjemedlem. Övriga partiers väljare låg i andra ändan av skalan och var i stort sett helt samstämmiga i sin positiva syn på muslimer.

Däremot visade undersökningen att skillnaden när det gällde attityd till det politiska etablissemanget skilde sig marginellt mellan SD-väljare och övriga. Den slutsats som många dragit efter SD:s valsuccé i september – att de flesta väljare är missnöjesröstare och inte främlingsfientliga – stämmer därmed inte, enligt forskarna.

– Det är just invandrarfientligheten som verkligen är det SD-väljarna har gemensamt, säger Peter Hedström.

Peter Hedström och kollegan Tim Müller presenterade i går sin undersökning på DN Debatt. Där skriver de bland annat att SD-väljarna framstår som "extrema i sin intolerans och främlingsfientlighet". En slutsats som Peter Hedström står fast vid.

– De avviker väldigt mycket från de övriga väljarna i alla fall, säger han.

Har intoleransen ökat eller har SD-väljarna röstat på andra partier förut?

– När jag tittar på andra källor också ser jag inget stöd för att rasismen eller främlingsfientligheten ökar starkt i Sverige. SD verkar ha lyckats mobilisera människor med dessa åsikter att röra sig mot SD.

Då kan man tolka undersökningen som att partiet inte kommer kunna växa så mycket?

– Det är fortfarande så att det finns en viss reservoar av personer som har åsikter som liknar SD-väljarnas, men som inte röstat på dem. De har säkert möjlighet att växa ytterligare fem procentenheter, utifrån vad jag kan se i våra data.

Och tvärtom – om övriga partier håller fast vid ett generöst flyktingmottagande kommer de ha svårt att ta väljare från SD?

– Det är möjligt. Eller troligt. Men frågan är om det skulle löna sig för till exempel Moderaterna att närma sig SD:s politik. De riskerar att förlora de väljare de har till andra allianspartier, eftersom deras nuvarande väljargrupp ser ut att stå så långt ifrån SD:s grupp.

Undersökningen

"Right-wing populism and social distance towards Muslims in Sweden" publiceras i morgon på www.liu.se/ias.

Bakom studien står professor Peter Hedström och filosofie doktor Tim Müller, båda verksamma på Institutet för analytisk sociologi, IAS, på Linköpings universitet.

Undersökningsdata samlades in i april och oktober 2014, med ett rikstäckande urval av människor i åldrarna 18-79. Drygt 2100 personer tillfrågades vid varje tillfälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!