Rolf Enquist, ordförande i Samorganisationen PRO i Linköping är upprörd över att det mesta pekar på att fullmäktige vid nästa möte kommer att besluta om en höjning av färdtjänsttaxan.
Tidigare har organisationen Funktionsrätt protesterat mot höjningen.
Förslaget att höja taxan 8 kronor från 18 till 26 kronor känns kanske inte som någon större ökning. Men då har man, enligt Rolf Enquist inte någon egentlig insikt i vilka det drabbar det mest.
– Jag skulle säga att det är de äldre kvinnorna, eftersom kvinnor generellt sett har lägre pensioner än män och de lever också längre, säger han.
Med de nya reglerna skulle utgifterna för kortare resor två gånger i veckan öka med drygt 100 kronor per månad. Inte så mycket för den som har en bra pension. Men för den med mycket låg pension kan det innebär att man tvingas avstå från resor och därmed sociala kontakter, säger han
– Jag tror att det här kommer att öka ensamheten bland äldre.
PRO tycker att färdtjänsttaxan ska följa den taxa som finns i kollektivtrafiken.
– Så har det varit tidigare. Det är okej. Visserligen kan man väl tycka att de som har riktigt svåra besvär, skulle få åka gratis. Men att betala samma pris för färdtjänst som andra pensionärer betalar för en bussbiljett, är rimligt.
Någon information till pensionärsföreningarna har inte gått ut, vilket irriterar honom eftersom Linköpings kommunala pensionärsråd (KPR), där alla pensionärsföreningar ingår, också ska vara remissinstans i äldrefrågor.
Muharrem Demirok (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, har tidigare sagt att ökningen är rimlig med tanke på att sträckorna har utökats.
– Med vårt förslag till ökning kommer det nu att bli betydligt billigare för många att åka längre. Vi har också Sveriges lägsta taxor, säger han.
Liselotte Fager (KD) ordförande i äldrenämnden, säger att den föreslagna höjningen är lägre än den regionen hade föreslagit. Men säger att regionens beslut om höjda avgifter är olyckligt eftersom det begränsar människors möjlighet till den frihet som vissa resor innebär.
Antas förslaget i fullmäktige innebär det att alla enkelresor från och med första juli kostar 26 kronor för resor upp till 25 kilometer och 52 kronor för resor över 25 kilometer.
Det kan bli en diskussion i fullmäktige eftersom S yrkar på att på att färdtjänsttaxan ska följa kollektivtrafikens taxor.