Privat specialistsjukvård läggs ned

Helsa Specialistsjukvård i Linköping personal har sagts upp till den 30 juni nästa år. Men det sammansvetsade gänget från S:t Larsgatan har anställts av regionen för att starta en helt ny klinik som öppnar på US den första augusti nästa år.

Husvill. Tommy Leijon är en av de två gynekologerna på S:t Larsgatan. Han hyr av lokal och personal av Helsa specialistsjukvård.

Husvill. Tommy Leijon är en av de två gynekologerna på S:t Larsgatan. Han hyr av lokal och personal av Helsa specialistsjukvård.

Foto: Tina Gerdien

Linköping2017-12-22 19:35

Helsa specialistsjukvård i Linköping (HSL) har funnits på S:t Larsgatan i Linköping sedan 2009, först under namnet Medicinskt centrum, nu läggs den ned. Nästan sedan starten har verksamheten drivits av narkosläkaren Magnus Vegfors, sedan flera år tillbaka har han gjort det tillsammans med narkossjuksköterskan Daniel Klockgärd.

I den charmiga villan bredvid Birgittaskolan på S:t Larsgatan har tusentals patienter med remiss från olika vårdinstanser i hela länet opererats i så kallad dagkirurgi, det vill säga där patienten inte behöver bli inlagd efter ingreppet.

Stommen i verksamheten är den bemannade operationssalen. Det fasta gänget där är Magnus Vegfors, narkossjuksköterskor, operationssjuksköterskor och undersköterskor. Det är dessa sammanlagt sjutton anställda som flyttar till US och den nya dagkirurgiska kliniken i O-huset på US. De fem sekreterarna anställda av Helsa har också rekryterats till regionen, men de knyts inte till den nya dagkirurgiska kliniken.

Bröstcancerpatienter får därmed behandling av samma team som tillsammans med Region Östergötland har utvecklat möjligheten att operera bröstcancer polikliniskt, det vill säga att patienten kan fara hem efter ingreppet. Nästan alla bröstcancerpatienter har de senaste åren opererats i HSL:s bemannade operationssal, av kirurg från US.

Förra året opererades 458 kvinnor med bröstcancer på HSL. Därutöver gjordes närmare 1 750 operationer inom ramen för avtalet med Region Östergötland. Dessa operationer har utförts av kirurg och urolog som är anställda av HSL men också av inhyrda konsultläkare och en ortoped som hyrt in sig i villan på S:t Larsgatan. Tillsammans har de genomfört närmare 3 400 mottagningsbesök.

Det är ännu oklart om, var och i så fall i vilken omfattning ortoped och urolog kommer att fortsätta verka, men patientgrupper som tidigare remitterats från vårdcentral eller annan vårdgivare i regionen till HSL, kommer efter sista juli nästa år att remitteras till lasarettet i Motala eller den nya dagkirurgin på US.

En stor del av HSL:s patienter har tagits emot av HSL:s urolog, bland dem prostatacancerpatienter. Patienterna ska framledes att remitteras till urologiska kliniken i Östergötland

– Det finns en plan för detta. Patienterna behöver inte oroa sig, lovar Ann Josefsson som är chef för regionens Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård (CKOC).

Det är också hon som gjort den stora rekryteringen av personal som allesammans är högvilt på arbetsmarknaden..

– Det känns roligt att kunna erbjuda dem anställning. Famför allt blir det bra för bröstpatienterna, när vi får hela vårdkedjan under samma tak och ett erfaret, mycket kompetent och sammansvetsat team i operationssalen, säger hon.

Att HSL inte längre ska drivas vidare har också med upphandlingen av verksamhet på lasarettet i Motala att göra. Avtalet med den privata vårdgivaren Aleris som driver en stor del av lasarettet, löper ut nästa år. Upphandling som pågår omfattar en del av det som utförs på HSL idag. I januari ska regionens hälso- och sjukvårdsnämnd fatta beslut om vem som vunnit upphandlingen.

Magnus Vegfors och Daniel Klockgärd hade hoppats på att vårdföretaget Helsa varit med i upphandlingen, men det har valt inte deltagit i den. Personalen Informerades den nionde november. Då varslades de också om uppsägning.

Helsa Vårdutveckling Sverige AB

Startades 2005

Cirka 600 anställda

Bedriver vårdcentraler, BVC, företagshälsovård på ett trettiotal orter i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!