Smedstabäcken ska anpassas för att kunna få den viktiga roll i Vallastaden som arkitektförslaget innebär. Prislappen för iordningsställandet av bäcken är mycket osäker. Tjänstemännen arbetar med olika förslag. Man talar om kostnader mellan 20 och 60 miljoner kronor. Ett av förslagen innebär att "kulvertera" det vill säga bygga in bäcken. Det förslaget är dyrast men uppges inte vara aktuellt.
Jonas Sjölin, tf projektledare för LinköpingsBO 2016 bekräftar att det finns ytterligare områden som just nu vållar problem. Om hela bussgatan ska ligga på samma nivå som de planerade bostäderna innebär det en kostnad på 25 miljoner. Det finns också oklarheter kring parken som ska anläggas bakom Isovalen och som gränsar till Valla gård. Om parken ska innehålla sprutande fontäner eller mest gräsytor är avgörande för hur stor denna utgift blir.
100 miljoner
En grov uppskattning i kommunens tvåårsbudget är att investeringar inför byggande av Vallastaden uppgår till totalt omkring 100 miljoner kronor. Knappt 60 miljoner är reserverade i själva budgeten. När kommunen säljer marken till byggherrarna får man dessutom in så kallat exploateringsbidrag som täcker en del av de övriga kostnaderna. Än så länge finns det sju- åtta samarbetsavtal mellan byggherrar och kommuner. Varje byggherre har betalat in 25 000 kronor. Önskemålet är att knyta 12-14 olika byggherrar till projektet för att få variation på byggnaderna.
För Bill Eriksson, chef för teknik- och samhällsbyggnadskontoret, är inte oklarheterna kring exploateringen och dessa kostnader något problem. Kontorets uppgift är att ta fram förslag sen är det politikerna som beslutar vilka lösningar och kostnadsnivåer man ska lägga sig på.
– Vi arbetar med detaljplanen just nu och den väntas blir klar till halvårsskiftet. Om det behövs mer pengar för exploateringen blir det en fråga för budgetberedningen 2014. Än så länge vet vi inte vilken produkt vi ska bygga, det är en himla skillnad på att till exempel lägga asfalt eller granit, säger Bill Eriksson och tillägger att planeringsmässigt skiljer sig inte det här projektet från något annat projekt.
Framfört krav
Under hösten har byggherrarna framfört krav på större byggytor för att förenkla byggprocessen. Byggherrarna vill också ha möjlighet att bygga fler lokaler att hyra ut. Båda kraven skulle innebära minskade kostnader för byggföretagen. Den vinnande arkitektfirman Okidoki, som skapat förslaget Tegar har tidigare poängterat att inget byggföretag får roffa åt sig hela kvarter för att bygga.
Hur ser ni på att man ruckar på era förslag?
– Det är klart det finns en gräns för vilka förändringar man kan göra. Men vi har en kvalitetssäkrande funktion i det här arbetet, säger Rickard Stark, en av de sex arkitekterna bakom förslaget.
Arkitektbyrån har just nu en daglig kontakt med detaljplanegruppen.
Förutom Linköpings kommun är Akademiska Hus markägare till området där Vallastaden ska ligga. Kommunen och Akademiska Hus har, sedan ett par dagar ett samarbetsavtal som innebär att parterna gemensamt skall bidra till utvecklingen av den nya stadsdelen, Vallastaden och bomässan Bo 2016.
"Vill samma saker"
Kommunen äger marken där själva ”Bo-mässan” området skall ligga, där det huvudsakligen skall byggas bostäder. Akademiska hus äger marken i anslutning till universitet, alltså det område som benämns ”Torget”, vid Campushallen och i Corsons förlängning.
– Jag tror nog att kommunen och vi vill samma saker, men kanske i olika takt. Vi kan inte rusa i väg hur som helst, säger Lars Hagman regiondirektör på Akademiska hus.
Bill Eriksson uttalar sig heller inte helt entydigt när det gäller att få till en mässa till 2016.
– Det här projektet är stort och komplicerat på många sätt. När det gäller Vallastaden äger vi heller inte alla frågor. Det gäller att konjunkturen är med oss. Minns hur det var 2008 under finanskrisen när luften helt gick ur bostadsbyggandet. Något sådant, hoppas man ju inte händer igen.