Bostadsrättsföreningen Vintunnan i Malmslätt består av 119 hushåll. Marken som husen står på ägs av kommunen och har arrenderats av föreningen alltsedan området bebyggdes i början av 1980-talet.
Hösten 2018 var det meningen att föreningen skulle köpa loss marken. Kommunen gjorde en värdering och satte prislappen till 27,7 miljoner kronor. Föreningen accepterade och ville skriva kontrakt.
Då ändrade sig kommunen. Efter ett beslut av kommunalrådet Muharrem Demirok (C) och samhällsbyggnadsdirektör Leif Lindberg fick föreningen beskedet att marken inte ska säljas.
Besvikelsen var stor, men efter debatter i både tidningen och i samhällsbyggnadsnämnden gjordes ännu en kovändning. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade i våras att alla bostadsrättsföreningar som arrenderar mark av kommunen ska få köpa den, även Vintunnan.
Föreningens ordförande Mohammad Saiady var nöjd och glad – ända tills häromdagen. Då kom det nämligen ett mejl från kommunen. En ny, extern värdering av marken hade gjorts och nu var prislappen 34 miljoner kronor – 6,3 miljoner kronor mer än när föreningen skulle skriva på kontraktet för två år sedan.
– Det kom som en kalldusch för oss. Är det ens lagligt att göra så här? Vi har kontaktat jurister, säger Mohammad Saiady.
Mohammad får stöd av oppositionspolitikern Mari Hultgren (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
– Det här ärendet är så oerhört illa hanterat av Muharrem Demirok. Jag förstår inte hur man kan behandla en grupp människor på det här sättet, säger hon.
Muharrem Demirok säger att den nya prislappen inte är något som beslutats politiskt.
– Inför en markförsäljning görs en värdering av tjänstemännen. Det måste de göra, annars vore det tjänstefel, säger han.
Men det gjordes ju en värdering 2018, borde inte den gälla? Att det tagit två år innan affären kan bli av är ju inte föreningens fel, utan kommunens?
– Priserna har gått upp sedan 2018. Om vi säljer kommunal mark utan att göra en aktuell värdering tror jag att skattebetalarna skulle bli rätt arga på oss.
Muharrem Demirok säger att föreningen kan begära att få priset prövat politiskt i samhällsbyggnadsnämnden.
– Då får politiken ta ställning till om det är en oskälig prisökning. Tjänstemännens uppgift är att göra en neutral värdering och ska man frångå den måste det ske politiskt, med ett beslut som vi sedan kan hållas ansvariga för.