Att vara en aktiv konsument lönar sig. Inte minst när det gäller försäkringar. Skillnaderna i premier är avsevärda -- och höjningar från de stora bolagen har gjort det ännu mer lönsamt att jämföra.
Correns stickprovsundersökning visar på häpnadsväckande prisskillnader, och det på försäkringar som inte skiljer sig särskilt mycket åt i villkoren.
Ett läge att se över sina försäkringar är när premieinbetalningskorten skickas ut. Det är inte ovanligt att premierna ökat rejält i förhållande till året före. Ett par samtal eller besök på Internet hos konkurrenterna brukar löna sig.
If, Folksam och Trygg Hansa ligger allihop högt i Correns jämförelse. De bolagen är dominerande i Sverige. De har också slukat många av mindre uppstickarbolag som ofta konkurrerade med låga premier. Dial tillhör till exempel numera If och Holmia har gått upp i Trygg Hansa. Många som haft försäkringar i de mindre bolagen överraskas negativt när försäkringen ska förnyas i det nya bolaget.
Trygg Hansa tillhör bolagen som sett över premierna för hem- och villaförsäkring. Det innebär att vissa hushåll kan få höjningar på 50 procent.
-- Vi strävar efter en rättvisare premiesättning, säger Thomas Rosén, marknadschef för privatförsäkringar hos Trygg Hansa. Tidigare har man tittat mycket på lösöresbelopp för att bestämma premien, men nu är vi mer intresserade av byggnadsår, hur många människor som bor i huset, när man bytt vattenledningar och så.
Thomas Rosén förutspår också att premierna kommer att fortsätta att höjas med 10--15 procent årligen, och då gäller det alla bolag. Han menar att Trygg Hansa ligger någonstans i mitten vad gäller premiesättning, men att skillnaderna på vissa lokala marknader kan bli stora. Att sänka premierna på till exempel den östgötska marknaden för att möta konkurrensen från det lokala länsförsäkringsbolaget är inte aktuellt.
I Östergötland är Östgöta Brandstodsbolag dominerande på hem- och villaförsäkringar. Tillsammans med Kinneviksgruppens Internetbaserade försäkringsbolag Netviq har Östgöta Brandstodsbolag lägst premier i vår stickprovsundersökning. Men också östgötabolaget har svårt att få lönsamhet på hem- och villaförsäkringar. Premierna har höjts något i år, efter ett hårt skadedrabbat 2001. Fortsätter skadorna att ligga på den nivån räcker inte höjningarna.
-- Vi försöker se lite mer långsiktigt och kan ta en förlust ett enskilt försäkringsår. Antalet skador får avgöra om vi tvingas höja mer de närmaste åren, säger Magnus Olsson, marknadschef på sakförsäkringar på Östgöta Brandstodsbolag.
Enligt Gunnar Olsson, chef för konsumenternas försäkringsbyrå, kommer försäkringsbolagen att tvingas höja premierna sedan de legat i stort sett stilla under hela 1990-talet och fram till nu.
-- Jag tycker att det kan vara befogat för bolagen att höja premierna. Som konsument måste man tänka på att innehållet i försäkringarna riskerar att försämras annars.